Ga naar de inhoud
Voetbal

WK-voorbereiding voetbalsters dreigt verstoord te worden

De voorbereiding van de Nederlandse voetbalsters op het WK van komende zomer dreigt verstoord te raken door een conflict over de datum waarop de clubs hun spelers moeten afstaan aan de nationale ploeg. De wereldvoetbalbond FIFA heeft die datum recentelijk aangepast, van 19 naar 23 juni. Dat gebeurde op aandringen van de Europese clubs, die zich zorgen maken om de fysieke gesteldheid van hun speelsters vanwege de volle speelkalender.

Deze zomer is het WK in Australië en Nieuw-Zeeland, volgend jaar staan na het seizoen nog EK-kwalificatiewedstrijden en de Olympische Spelen op het programma. Om de clubs enigszins tegemoet te komen, heeft de FIFA wat geschoven met datums. Nederland en enkele andere Europese landen willen echter, zoals eerder afgesproken met de clubs, op 19 juni beginnen met de voorbereiding en hebben hun programma daarop ook gebaseerd.

"Je zou zeggen: wat maken die vier dagen uit? Maar we hebben al allerlei afspraken gemaakt, zoals een trainingswedstrijd op 25 juni tegen een jongensteam. Maar dat gaat niet als de speelsters pas op 23 juni mogen verschijnen. Dit doorkruist op het laatste moment de voorbereiding", zei bondscoach Andries Jonker nadat hij een voorlopige selectie van 30 speelsters had gepresenteerd. "Dit probleem raakt zeven, acht speelsters uit de ploeg."

Financiële vergoeding

Eén Europese topclub, waarvan Jonker de naam niet wil noemen, heeft zelfs aangegeven alleen in ruil voor een financiële vergoeding de WK-gangers al voor 10 juli af te staan aan de landen. "Ze zeggen daar: als jullie niet betalen, komen de speelsters pas op 10 juli. Het is aan de directeuren Jan Dirk van der Zee en Nigel de Jong en aan Gijs de Jong om hiermee internationaal aan de slag te gaan", aldus Jonker, die op 7 juli met zijn selectie naar Australië vliegt voor een trainingskamp.

De bondscoach is nogal verbolgen over de gang van zaken. "Dit schiet natuurlijk niet op. De clubs zijn niet blij met de FIFA-kalender en de bonden ook niet. Maar in plaats van elkaar bevechten, kunnen ze beter de handen ineen slaan, de krachten bundelen en samen een voorstel aan de FIFA doen om het anders in te richten."

Selectie

Jonker brengt voor vertrek naar Australië zijn selectie terug tot 25 speelsters (onder wie vier keepsters). Kort voor de eerste groepswedstrijd op het WK, op 23 juli tegen Portugal, moet hij nog één keepster en een veldspeelster laten afvallen. Zij gaan na dat duel terug naar Nederland.

Bron: ANP