Ga naar de inhoud
Voetbal

Rvc kon hoog of laag springen maar Van der Sar wilde weg bij Ajax

De raad van commissarissen wil uiterlijk begin augustus iemand met een achtergrond bij Ajax als opvolger presenteren van de vertrokken algemeen directeur Edwin van der Sar. "Daar gaan we nu naar op zoek, dat is ons streven", zei voorzitter Pier Eringa van de rvc.

De nieuwe preses van het toezichtsorgaan van Ajax wil niet reageren op namen. Van Jordi Cruijff, vertrokken als sportief directeur bij FC Barcelona, zal bijna iedereen zeggen dat hij verbonden is met Ajax. Maar mensen met minder bekende achternamen kunnen in de ogen van de voorzitter van de rvc wellicht ook een achtergrond bij Ajax hebben. "Ik ga niet in op namen", zei Eringa. "Ik sluit geen mensen uit nu. Laat ons nu maar eerst ons werk doen. Het is inderdaad lastig om te omschrijven wanneer je een Ajax-achtergrond hebt."

Van der Sar liet maandag aan de rvc weten dat hij per direct wil vertrekken. De oud-doelman is naar eigen zeggen moe, na een loodzwaar en mislukt seizoen. "Ik was wel verrast", zei Eringa. "Ik kan niet helemaal in zijn hoofd kijken. Maar ik denk dat hij zo professioneel is geweest om het seizoen af te wachten. Ik kon het lief vragen en niet lief vragen. Ik kon hoog of laag springen. Maar zijn besluit stond vast. Maar wat ons betreft had hij verder gekund. Ik zie een enorme stijgende lijn de afgelopen jaren. Het zou naïef zijn om alleen naar het afgelopen seizoen te kijken."

Hoogste niveau

"Laten we vooral niet vergeten dat Van der Sar geweldig werk heeft geleverd", vervolgde Eringa. "De club is enorm gegroeid. Met de prestaties op het veld, landelijk en Europees. Maar ook de omzet van de club is enorm gegroeid. Het afgelopen seizoen is niet representatief voor de totale periode van Ajax onder zijn leiding. En onze ambities blijven ook onder de opvolger van Van der Sar hetzelfde. We willen kampioen van Nederland zijn en op het hoogste niveau van Europa spelen."

Ajax moet ook nog een nieuwe hoofdtrainer aanstellen. Interim-trainer John Heitinga weet nog niet of hij mag blijven. Hij verwacht de komende dagen duidelijkheid. Peter Bosz had geen heel goede relatie met Van der Sar toen hij in 2017 vertrok. Mogelijk ligt voor hem de weg nu open. Hij is ook nog een goede bekende van Jordi Cruijff. "Wij zijn toezichthouders en gaan dus niet over de nieuwe trainer", antwoordde Eringa. "Dat is een zaak van de directie. Zo moet het ook zijn."

Bron: ANP