Ga naar de inhoud
Voetbal

Voormalige vicevoorzitter FIFA aangeklaagd voor corruptie WK

Reynald Temarii, de voormalige vicevoorzitter van de FIFA, is door Franse onderzoekers aangeklaagd voor corruptie bij het biedingsproces voor de laatste twee WK's.

De Tahitiaan zou als lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond in november 2010 stemmen over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022, maar hij werd voor de stemming geschorst na een inbreuk op de ethische code. In een gesprek met onderzoeksjournalisten van de Britse krant The Sunday Times zei hij bereid te zijn om zijn stem te verkopen voor 3 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, destijds ongeveer 1,6 miljoen euro.

Temarii aanvaardde de schorsing in eerste instantie, maar kwam daar op de vooravond van de stemming op terug en kon zo in het uitvoerend comité niet meer vervangen worden. De aanklacht tegen hem is de eerste in dit onderzoek. De onderzoekers in Parijs zijn vooral geïnteresseerd in die verrassende ommekeer op de vooravond van de stemming.

Er worden ook vragen gesteld bij de positie van toenmalig FIFA-bestuurder Mohammed Bin Hammam. Hij financierde de verdediging van Temarii, goed voor een bedrag van 305.000 euro. De Qatarees was destijds kandidaat-voorzitter van de FIFA en stond lijnrecht tegenover de Zwitser Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA tot 2015.

Bron: ANP