Ga naar de inhoud
Voetbal

Rutten probeert focus bij PSV op cruciaal duel met AZ te krijgen

Een opgestapte hoofdtrainer, interne strubbelingen en ontevreden spelers. Waar een maand geleden met winst op Ajax in de bekerfinale nog weinig aan de hand leek bij PSV, is er van die rust nu niets meer over. Interim-trainer Fred Rutten heeft slechts enkele dagen om zijn elftal voor te bereiden op de cruciale slotwedstrijd tegen AZ.

PSV heeft een punt nodig om zich op eigen kracht te verzekeren van de tweede plaats, goed voor deelname aan de voorronde van de Champions League. PSV wil zich na een aantal jaren afwezigheid weer plaatsen voor het hoofdtoernooi, waarin vele miljoenen te verdienen zijn.

Een aantal spelers uitte onlangs bij de directie hun onvrede over hoofdtrainer Ruud van Nistelrooij, wat via De Telegraaf naar buiten kwam. Van Nistelrooij sprak dinsdag met algemeen directeur Marcel Brands en technisch directeur Earnest Stewart. De oud-spits besloot een dag later op te stappen omdat hij te weinig draagvlak voelde.

Beslissende wedstrijd

Rutten praatte de voorbije dagen veel met de spelers, van wie er een aantal juist wel een goede relatie met Van Nistelrooij hadden. Van tweespalt is volgens de 60-jarige Rutten, die zelf niet meer op één lijn zat met Van Nistelrooij en na dit seizoen vertrekt, geen sprake in de selectie. "Ik heb het in ieder geval niet ontdekt", zei de assistent. "In onze groep zitten qua leeftijd best wel veel volwassen spelers, maar ook veel jonge spelers. Zij hebben wel even vijf minuten een armpje om hen heen nodig na zo'n moment."

In de beslissende wedstrijd in Alkmaar gaat Rutten niet veel veranderen. "We hebben een hele lange reeks gehad waarin we goed presteerden. Mijn basisgedachte is om niet alles overhoop te gooien en niet alles zomaar te doorbreken", aldus de 60-jarige oud-speler van FC Twente. "Als ik vandaag of morgen voel dat iemand zo diep zit dat hij niet een topprestatie kan leveren, dan moet ik ingrijpen. De spelers zijn allemaal goedbetaalde professionals, maar ook mensen."

Als PSV bij AZ verliest, moet de Eindhovense club hopen op FC Twente. De Enschedeërs ontvangen Ajax, dat alleen nog een kans heeft PSV op de ranglijst te passeren bij een overwinning. Rutten vindt het na alle tumult niet gepast de tweede plaats zondag groots te vieren. "Maar er hangt wel veel vanaf. De norm bij PSV is om in de Champions League te spelen. Lukt dat niet, dan is dat een grote deceptie."

Bron: ANP