Ga naar de inhoud
Voetbal

FC Groningen scherpt huisregels in stadion aan na rellen

FC Groningen wil komend seizoen harder optreden tegen toeschouwers die zich misdragen. Dit gebeurt naar aanleiding van ongeregeldheden dit jaar, met als dieptepunt het gestaakte duel met Ajax op 14 mei. De reeds gedegradeerde club speelt zondag het laatste thuisduel in de Eredivisie met Sparta Rotterdam zonder publiek.

Voor volgend seizoen kondigt de club aan de 'huisregels' aan te scherpen, waarin schending leidt tot een boete van 10.000 euro. "Bij alle overtredingen zullen zoals reeds gebruikelijk (langdurige) stadionverboden worden opgelegd. Bij het gooien van voorwerpen richting het veld wordt de geldboete verhoogd tot 15.000 euro en geldt een lokaal stadionverbod van tien jaar. Op het ongeoorloofd betreden van het veld staat een boete van 20.000 euro en een lokaal stadionverbod van 15 jaar. In de huisregels wordt bevestigd dat gezicht bedekkende kleding niet is toegestaan", meldt de club, die niet bereikbaar was voor een toelichting, op de website.

De club accepteerde een schikkingsvoorstel van de KNVB naar aanleiding van de ongeregeldheden rond het duel met Ajax. De aanklager legde de club als straf op dat het de vakken op de Z-side waar vuurwerk werd afgestoken en op het veld gegooid voor één duel moet sluiten. Dat heeft geen nieuwe consequenties want de inmiddels gedegradeerde club had in overleg met burgemeester Koen Schuiling al besloten geen toeschouwers toe te laten.

Rookbommen

De wedstrijd tegen Ajax werd al na enkele minuten gestaakt nadat er tot twee keer toe rookbommen op het veld waren gegooid. De aanklager liet een strafvoorstel naar aanleiding van incidenten in de duels met sc Heerenveen en NEC achterwege omdat hij vond dat de club er alles aan heeft gedaan om de incidenten te voorkomen en te beëindigen.

FC Groningen gaat juridisch uitzoeken of het de financiële schade die het heeft geleden kan verhalen op de vuurwerkgooiers, maar vreest voor het grootste gedeelte zelf op te draaien.

Bron: ANP