Ga naar de inhoud
Voetbal

Feyenoord wint kampioenswedstrijd overtuigend: 3-0

Feyenoord is landskampioen. Beeld © ANP

Feyenoord heeft de zestiende landstitel binnen. De club uit Rotterdam won de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles met 3-0 en is twee speelronden voor het einde van de competitie ook onbereikbaar geworden voor PSV, de huidige nummer 2 van de Eredivisie.

Feyenoord had slechts 18 minuten nodig om vrijwel alle spanning uit de kampioenswedstrijd te halen. Oussama Idrissi opende in de 15e minuut de score en Santiago Giménez trof 3 minuten later ook doel. Igor Paixão tekende in de 54e minuut voor de 3-0. De uitzinnige fans in De Kuip hadden het kampioensfeest toen al lang geopend.

Spelers en trainers van Feyenoord worden maandag vanaf 12.00 uur gehuldigd op de Coolsingel. Zes jaar geleden, bij de vorige titel, waren daar zo'n 150.000 supporters bij aanwezig.

Feyenoord-trainer Arne Slot was zondagavond dolgelukkig met het binnenhalen van de landstitel. "Het is best heel onwerkelijk", zei Slot bij ESPN. "Zes, zeven jaar geleden keek ik vanuit de huiskamer naar de beelden toen 'Gio' (Van Brockhorst) kampioen werd. Dan denk je: als ik dit ooit mee kan maken als trainer... Nu staan we hier vandaag. We zijn kampioen."

Toch wel stress

Hoewel Slot wist dat Feyenoord zich in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles van de titel kon verzekeren, was hij er naar eigen zeggen nog niet heel gerust op. "Iedereen roept dat het niet meer fout kan gaan. Maar er moet nog wel gewonnen worden. Daar heb je als trainer toch nog wel stress over. Op een gegeven moment kom je zo ver dat iedereen verwacht dat je het wel gaat halen. Dat verandert de blik. De jongens zijn er geweldig mee omgegaan. Dit is heel, heel bijzonder."

Gemeente:
Lees meer;
Gemeente: verlaat centrum Rotterdam, morgen huldiging

Landskampioenschap nummer zestien

Feyenoord was in 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1974, 1984, 1993, 1999 en 2017 ook de beste ploeg van de Eredivisie, die sinds 1956 bestaat. De club werd ook kampioen in 1924, 1928, 1936, 1938 en 1940.

Arne Slot staat nu in een mooi rijtje met trainers die Feyenoord kampioen hebben gemaakt. George Sobotka, Franz Fuchs, Willy Kment, Ben Peeters, Ernst Happel, Wiel Coerver, Thijs Libregts, Willem van Hanegem, Leo Beenhakker en Giovanni van Bronckhorst gingen hem voor.

Reacties uit de ploeg

Aanvoerder Orkun Kökcü - goed voor acht doeplunten dit seizoen - ziet de landstitel van Feyenoord als een echte teamprestatie. "We hebben een fantastische ploeg, iedereen staat er als het moet", aldus de 22-jarige middenvelder, die dit seizoen een van de uitblinkers is in het elftal van trainer Arne Slot. "We bouwen niet echt op één persoon. Dit is gewoon een teamprestatie."

Feyenoord-doelman Justin Bijlow kon zondag nog maar moeilijk geloven dat zijn elftal de landstitel in de Eredivisie had gepakt. "Aan het begin van het seizoen hadden we dit nooit verwacht. Dat het dan zo eindigt, met liefst 8 punten voorsprong op de nummer 2. Het is geweldig", vertelde hij tegen ESPN.

Vreugdestranen

Bij Quilindschy Hartman rolden de tranen over zijn wangen na de wedstrijd. "Ik was heel de dag al emotioneel", zei de linksback vlak na de met 3-0 gewonnen kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles bij ESPN. "Kijk eens om je heen. Dit is echt niet normaal."

De 21-jarige Hartman komt uit de jeugd van Feyenoord en beleefde dit seizoen als linksback zijn doorbraak. "Voorheen zat ik daar boven in De Kuip, in Vak V. Alle jongens uit de jeugd zaten daar. Iedere zondag gingen we met de trein naar De Kuip om te kijken. Ik heb één kampioenschap meegemaakt in De Kuip, in 2017. En nu sta ik gewoon zelf hier als kampioen. Echt niet normaal."
 

Bekijk ook: Ontlading in Rotterdam na winst Feyenoord: 'Tranen in mijn ogen'

00:46
In Rotterdam is een enorm feest losgebarsten na het behalen van de zestiende landstitel.
Bron: RTL Nieuws / ANP