Ga naar de inhoud
Sinds 2000

FC Groningen degradeert voor het eerst deze eeuw naar eerste divisie

Beeld © ANP

FC Groningen is gedegradeerd naar de eerste divisie. De ploeg die het seizoen nog begon met de doelstelling om Europees voetbal te halen, is nu drie speelrondes voor het einde al zeker van degradatie. De uitwedstrijd tegen Go Ahead moest gewonnen worden, maar eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Daardoor komen de Groningers, die al sinds 2000 een vaste waarde in de eredivisie zijn, volgend seizoen uit in de eerste divisie. 

Wonder was nodig

Spelers en coach riepen het al weken voor de televisiecamera's: een wonder was nodig om in de eredivisie te blijven. In de laatste vier wedstrijden mocht er geen punt meer verspeeld worden. Alles moest gewonnen worden. Dat zou inderdaad een wonder zijn, aangezien 'de FC' dit hele seizoen pas vier keer had weten te winnen.

Een klein half uur mochten de Groningers hopen op een wonder. Na een snel openingsdoelpunt van Ricardo Pepi, ging Groningen verrassend aan de leiding. Na een half uur was die hoop alweer de grond in geboord. Go Ahead maakte gelijk en smoorde de Groningse hoop. Een gelijkspel zou niet genoeg zijn, maar desondanks kwam er in het resterende uur geen Gronings offensief.

Helemaal niks

Sterker: als er al een doelpunt in de lucht hing dan was het van Go Ahead.  Ook dat gebeurde niet, maar aan het gelijkspel dat restte, had FC Groningen helemaal niks. 

Sinds 1980 speelde FC Groningen bijna onafgebroken in de eredivisie en veelal in de subtop. Alleen in 1998 degradeerde de ploeg ook en speelde twee seizoenen op het een-na-hoogste niveau om daarna weer snel een vaste waarde in de eredivisie te worden.