Ga naar de inhoud
Eerste Nederlandse club

Talenten van AZ winnen met overmacht prestigieuze Youth League

AZ heeft als eerste Nederlandse club de prestigieuze Youth League gewonnen. De talenten van de club uit Alkmaar bekroonden een memorabel Europees seizoen met een overtuigende winst op Hadjuk Split in de finale (5-0).

Jayden Addai opende de score. Ernest Poku en Mexx Meerdink scoorden vervolgens tweemaal in het stadion van Servette in Genève. De talenten uit Alkmaar schakelden eerder dit seizoen Shamrock Rovers, Rode Ster Belgrado en Eintracht Frankfurt uit. Vervolgens stuntten ze tegen Barcelona, Real Madrid en Sporting Portugal in de Youth League, de Champions League voor spelers onder 19 jaar.

Vuurwerk

AZ was in het stadion van Servette niet onder de indruk van duizenden fanatieke fans van Hadjuk Split, die achter een van beide doelen tijdens de wedstrijd herhaaldelijk vuurwerk afstaken. Bondscoach Ronald Koeman zag de club uit Alkmaar samen met veel andere aanwezige voetbalbobo's vanaf het eerste fluitsignaal domineren. Addai stuitte tweemaal op Borna Buljan en ook Fedde de Jong kreeg de bal niet achter de doelman van de Kroaten.

Talenten
Lees ook:
Talenten AZ winnen ook na penalty's en halen finale Youth League

In de slotminuut van de eerste helft was het alsnog raak. Addai benutte een strafschop na een domme overtreding van de door veel topclubs begeerde Luka Vusković op Poku. Met de ingevallen Meerdink ging AZ in de tweede helft op jacht naar meer doelpunten. De aanvaller viel gisteren geblesseerd uit tijdens een wedstrijd met het eerste elftal tegen RKC Waalwijk, maar stapte maandag toch op het vliegveld naar Zwitserland .

Rome Jayden Owusu-Oduro voorkwam eerst nog met een sierlijke reflex de gelijkmaker van Mate Antunovic. Maar daarna liet AZ zien wie het beste jeugdteam van Europa heeft. Poku trof tweemaal doel en Meerdink bepaalde met twee treffers de eindstand.