Ga naar de inhoud
Duel met Roma

Politie is alert, fans Feyenoord scoren kaartjes op internet

"Even laten zien dat we er toch zijn", zegt een supporter van Feyenoord als hij een sticker van zijn favoriete club op een pilaar bij de bagageband in het vliegveld van Rome plakt. "Welkom of niet, maar een kwartfinale van een Europa League laat ik niet schieten. En ik ben niet de enige hoor."

De supporter van Feyenoord hoeft niet met zijn naam in de krant. "Maar als je mij Tim noemt, dan is dat toch goed." 'Tim' draagt geen shirt van Feyenoord. Maar hij heeft ook geen moeite gedaan om te camoufleren dat hij misschien wel een voetbalsupporter is. Hij draagt een zwarte 'hoodie' van een merk dat populair is bij fanatieke voetbalfans. Ook heeft hij een vissershoedje op zijn hoofd.

Tim is vanaf Schiphol komen vliegen. Een groep agenten met honden laat hem ongemoeid als hij het vliegtuig uitkomt. Er leiden veel wegen naar Rome. Ook bij de gate voor de vlucht uit Brussel staat opvallend veel politie. Voor de lokale driehoek van Rome is het gissen hoeveel supporters van Feyenoord naar de hoofdstad van Italië komen. Maar de politie lijkt op alles voorbereid. Daar hebben ze ook de verhalen in Italiaanse kranten gelezen over een alliantie tussen gewelddadige fans van Feyenoord en Napoli, die samen willen optrekken in Rome.

Rellen

Italiaanse autoriteiten besloten eerder deze maand supporters van Feyenoord te weren bij het duel in Stadio Olimpico. Burgemeester Roberto Gualtieri zei direct na de loting dat hij geen fans van de club uit Rotterdam in zijn stad wil hebben.

In de Italiaanse hoofdstad zijn ze de rellen in 2015 met aanhangers van de huidige koploper van de Eredivisie nog niet vergeten. Daarbij raakte onder meer de monumentale Barcaccia-fontein beschadigd. Na het verbod van de Italiaanse autoriteiten besloot Feyenoord vorige week geen fans van AS Roma toe te laten bij het uiteindelijk gewonnen duel (1-0) in De Kuip.

Bij de supportersvereniging FSV De Feijenoorder kunnen ze lastig inschatten hoeveel fans er toch naar Italië reizen voor het allesbeslissende uitduel van morgen met AS Roma. "Ik denk wel honderden maar het kunnen er ook meer dan duizend zijn", voorspelde Carli Klijn van de fanclub.

Supporter Tim zegt veel mensen te kennen die ook naar Rome komen. "En die jongens willen echt niet rellen. Ze komen ook niet om de wedstrijd hier in een kroeg te bekijken. Ik zag net nog op internet dat je voor 70 euro een kaartje voor de wedstrijd kan kopen. Als je op de tribune om je heen kijkt, dan weet je snel genoeg of je wel of niet kan juichen."