Ga naar de inhoud
Voetbal

Spakenburg maakt zich op voor bijzondere bekeravond met PSV

De bezoekers van het supportershome van de amateurs van SV Spakenburg kijken raar op als er plotseling een verslaggever van de BBC komt binnenlopen. De journalist wil weten hoeveel speciale sjaaltjes er zijn verkocht voor de halve finale van de KNVB-beker van dinsdag tegen PSV. "Afgelopen donderdag al 1200", antwoordt een jongen in zijn beste Engels. "Daarna hebben we nauwelijks meer tijd gehad om te tellen."

De journalist van de Britse omroep kijkt zijn ogen uit op Sportpark De Westmaat. Twee stadions pal naast elkaar: een van de 'blauwen' van Spakenburg en een van de 'rooien' van IJsselmeervogels. Net als in Liverpool, waar FC Liverpool en Everton bijna buren zijn. Ook rood en blauw, maar dan in de Premier League en niet in de tweede divisie van Nederland.

Net als in Liverpool was 'rood' vaak succesvoller dan 'blauw'. IJsselmeervogels bereikte in 1975 al eens de halve finales van de KNVB-beker, waarin het verloor van FC Twente (6-0). Maar nu is het de beurt aan Spakenburg, na overwinningen op TEC (2-1), FC Groningen (2-3), Katwijk (1-1 en winst na strafschoppen) en FC Utrecht (1-4).

Toeschouwers

Als Spakenburg en IJsselmeervogels tegen elkaar spelen, komen er soms wel 9000 toeschouwers kijken. "Dinsdag tegen PSV mogen we 6300 supporters toelaten, maar we hadden wel 30.000 tickets kunnen verkopen", vertelt voorzitter Marc Schoonebeek voordat hij zijn tanden zet in een blauwe gevulde koek van bakkerij 't Stoepje, een sponsor van de club. Bunschoten-Spakenburg, een gemeente met zo'n 22.000 inwoners, is bekend van brood en vis. En van voetbal natuurlijk.

Spakenburg is op organisatorisch vlak klaar voor het duel met PSV. Er staan twee noodtribunes en de extra verlichting en spullen voor de doellijntechnologie zijn geregeld. Naast het veld moet nog een plekje komen voor een VAR-scherm. Tussen Sportpark De Westmaat en Zeist ligt geen 'vaste' lijn, zoals die er wel is bij de eredivisieclubs. Daarom laat de KNVB een busje met alle apparatuur naar Spakenburg komen. Zo kan de videoscheidsrechter gewoon meekijken.

Tiende positie

In sportief opzicht laat Spakenburg het afweten sinds de stunt in de kwartfinales tegen FC Utrecht. Het elftal van trainer Chris de Graaf, een geboren Spakenburger, haalde slechts 2 punten uit de laatste vier competitieduels. Spakenburg is naar de tiende positie van de tweede divisie gezakt. "Als we tegen Feyenoord of Ajax hadden gemoeten, dan had ik ons 1 procent kans gegeven", zegt Schoonebeek. "Tegen PSV misschien 2 procent. Zij hebben op iedere positie een speler die vijf of tien keer beter is dan die van ons. Maar dat het een bijzondere avond wordt, dat staat vast."

Bron: ANP