Ga naar de inhoud
Voetbal

Blatter niet vervolgd voor 'crimineel mismanagement' FIFA Museum

Voormalig FIFA-voorzitter Joseph Blatter wordt niet vervolgd voor "crimineel mismanagement" met betrekking tot het FIFA Museum. Volgens het openbaar ministerie is niet bewezen dat er onder Blatter wanbeleid is gevoerd en is het onderzoek gestopt.

De FIFA deed in december van 2020 aangifte tegen Blatter en drie andere functionarissen. Het vorige FIFA-bestuur stopte een kleine 130 miljoen euro in de renovatie en inrichting van het gebouw dat niet in bezit is van de FIFA en ging een langdurige huurovereenkomst aan tegen ongunstige tarieven in vergelijking met de marktprijzen. Die zou de voetbalbond tot het einde van de huurovereenkomst, in 2045, ruim 330 miljoen euro kosten.

"Gezien de enorme kosten in samenhang met dit museum en de algemene manier van werken van het vorige FIFA-bestuur, is er een onderzoek gestart om erachter te komen wat er precies is gebeurd", zei vicesecretaris-generaal Alasdair Bell van de FIFA 2,5 jaar geleden. "Uit het onderzoek kwamen wijdverbreide verdachte omstandigheden en managementfouten naar voren, waarvan sommige vermoedelijk crimineel zijn. Daarom moet alles grondig worden onderzocht door de relevante autoriteiten."

Niet vervolgd

Blatter wordt echter niet vervolgd. "Er kon echter geen strafrechtelijk relevante misstand in de zin van plichtsverzuim worden vastgesteld", liet het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

Blatter, 87 jaar oud inmiddels, was van 1998 tot 2015 voorzitter van de FIFA. Sinds 2016 is Gianni Infantino de voorzitter van de mondiale voetbalbond.

Bron: ANP