Ga naar de inhoud
Voetbal

Oranje treft met Gibraltar ideale team na afgang tegen Fransen

Het Nederlands elftal krijgt al snel de kans om de schaamte over de vernedering van vrijdag door Frankrijk (4-0) een beetje van zich af te spelen. Oranje neemt het maandagavond in De Kuip op tegen Gibraltar, de nummer 200 van de wereldranglijst. De eilandengroep Seychellen staat een positie hoger in het klassement met 211 landenploegen. Eritrea is een plaatsje lager geklasseerd.

Gibraltar opende het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland met een aanvaardbare nederlaag tegen Griekenland (0-3). Bondscoach Julio Ribas formeerde vrijdag een basisploeg met spelers die in de nationale competitie uitkomen. Tien van hen voetballen voor Lincoln Red Imps, de regerend kampioen van het Brits overzees gebied.

Lincoln Red Imps heeft een begroting van ruim 2 miljoen euro er werd vorig jaar in de tweede voorronde van de Conference League uitgeschakeld door Tobol uit Kazachstan. De beste spelers van de club mogen niet voor Gibraltar uitkomen. Zij hebben een Spaans of Brits paspoort.

Gibraltar door de jaren heen

Ribas kon tegen de Grieken geen beroep doen op Scott Wiseman, die liever de nationale jeugdploeg van Gibraltar voor spelers jonger dan 16 jaar leidt tijdens een toernooi in Bulgarije. De bondscoach uit Uruguay zat twee jaar geleden ook op bank tijdens de vorige twee ontmoetingen met Oranje. Hij zag zijn ploeg voor eigen publiek met 7-0 verliezen. In De Kuip bleef de nederlaag beperkt tot 6-0.

Gibraltar is sinds 2014 lid van de UEFA en leed zes jaar geleden met een visser, metselaar, advocaat, politieagent en afvalinspecteur in de gelederen tegen België de grootste nederlaag tot nu toe (9-0). Maar de voetbaldwerg won ook al eens van Letland, Armenië, San Marino en Malta. De grootste zege ooit van Gibraltar dateert van november vorig jaar, toen Liechtenstein in een oefenwedstrijd met 2-0 werd verslagen.

Recordzege Oranje

Het Nederlands elftal boekte twaalf jaar tegen San Marino een recordzege: 11-0. Oranje won ook al eens met 9-0 van Finland en Noorwegen.

Bron: ANP