Ga naar de inhoud
'Dramatische avond'

Pers slacht tandeloos Oranje: 'Gedeclasseerd, vernederd, gênante vertoning'

Een teleurgestelde Memphis Depay na het debacle tegen Frankrijk Beeld © ANP / Maurice van Steen

Het Nederlands elftal heeft in zijn eerste duel van de kwalificatiereeks voor het EK 2024 in Duitsland een enorm pak slaag gekregen van Frankrijk. In Parijs werd het elftal van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman met 4-0 afgedroogd, en die uitslag had nog veel hoger kunnen zijn. De commentaren in de Nederlandse pers op het tandeloze Oranje zijn niet mals.

'Afgang naïef Oranje tegen soms ontketend Frankrijk met sublieme Mbappé', luidt de kop van de Volkskrant.

Volgens de krant werd het 'belegen ogende' Nederlands elftal gedeclasseerd. De ploeg 'voetbalde alsof moderne ontwikkelingen als variatie in tempo, fitheid en het bespelen van ruimtes aan het elftal voorbij zijn gegaan'. "Alsof de voetballers een tijdje in een grot hebben gewoond, afgesloten van de laatste snufjes en trends in het spel."

Nachtmerrie na kipkerrie

Ook De Telegraaf laat weinig heel van Oranje: 'Nachtmerrie na kipkerrie: gehavend Oranje krijgt pak slaag van Frankrijk', luidt de kop, refererend aan de voedselvergiiftiging als gevolg waarvan een vijftal spelers het duel aan zich voorbij moest laten gaan.

"Het door blessures, een schorsing en een voedselvergiftiging gehavende Nederlands elftal was in het Stade de France volledig van de leg en had helemaal niets in te brengen tegen Frankrijk (4-0), dat Oranje internationaal voor schut zette en de snelste 3-0 achterstand sinds 1919 bezorgde."

Ronald
Lees ook
Ronald Koeman: dit had niets te maken met ontbrekende spelers

Strafexpeditie

'Oranje laat zich vernederen door Fransen op dramatische avond', kopt Trouw. "Het was vooral aan de Fransen te danken dat de strafexpeditie geen monsterscore werd", schrijft de krant.

"Vooral in het eerste half uur was Nederland op alle vlakken − fysiek, technisch, tactisch en op agressie en snelheid − compleet afgetroefd door Les Bleus. Oranje kreeg een gratis masterclass in efficiëntie van een team dat alle fouten genadeloos afstrafte."

Demasqué
Lees ook
Demasqué Nederlands elftal: Fransen overrompelen Oranje in beginfase

Gênante vertoning

NRC noemt het duel met de Fransen een 'inktzwart begin van de tweede periode-Koeman': "Het was bij vlagen, zeker in de eerste helft, een pijnlijke, soms gênante vertoning. De miscommunicatie, de vertwijfeling, het gebrek aan leiderschap bij de bepalende spelers. Het gemak waarmee de goals vielen, de naïviteit hoe de deur steeds werd opengehouden."

Oranje-aanvoerder
Lees ook
Oranje-aanvoerder Van Dijk: na 7 minuten was het duel verloren