Ga naar de inhoud
Voetbal

Aké wil na korte en roerige week bij Oranje niet te hard oordelen

Nathan Aké wil na de teleurstellende start van de tweede periode onder bondscoach Ronald Koeman niet te hard oordelen.Volgens de verdediger van Manchester City heeft Oranje tijd nodig, zeker na de onrustige aanloop naar het duel met de Fransen.

"Het was niet de perfecte voorbereiding, ook omdat het een korte week was. We hebben niet heel lang met elkaar gehad deze week en hebben maar één keer tactisch kunnen trainen. We hebben tijd nodig, maar die tijd krijg je kennelijk niet", zei Aké (28) na de 4-0-nederlaag.

"Maar we hebben wel een nieuwe bondscoach, die wil iets nieuws proberen. Daar hebben we nog niet heel veel tijd voor gehad. Ik denk dat dat allemaal komt en vind dat we nu niet te hard van stapel moeten willen lopen. Het was geen beste wedstrijd tegen een goede tegenstander, maar we moeten gewoon vooruitkijken."

Lastige avond

Oranje verzamelde maandagmiddag in Zeist en de meeste basisspelers deden toen alleen een korte hersteltraining. Vervolgens werd er dinsdag en woensdag in Nederland getraind en donderdag in Parijs. De periode bleek te kort voor Koeman om het gehavende elftal weer naar zijn wens te laten spelen. Dat een dag voor de wedstrijd nog eens vijf spelers wegvielen, kwam de voorbereiding ook zeker niet ten goede.

Aké had het in het Stade de France lastig met de sterke voorhoede van de Fransen, geleid door Kylian Mbappé. "Als je een wedstrijd zo begint, dan wordt het een heel lastige avond. Met hun kwaliteiten slachten ze je dan helemaal af. Ze wachten dan op de counter en dan zie je dat elke counter wel gevaarlijk wordt. Dan moet je gewoon zorgen dat het geen hoge uitslag wordt", aldus Aké.

Eerherstel

"Het krachtsverschil is gewoon te groot op dit moment. Maar we moeten kijken wat we beter moeten doen en hiervan leren. We kunnen wel naar het niveau van Frankrijk toe groeien, maar we hebben nog veel te verbeteren. We moeten niet te negatief zijn na één wedstrijd en bij elkaar blijven. We hebben sessies en wedstrijden samen nodig."

Aké is blij dat Oranje over enkele dagen al de kans krijgt op eerherstel. Maandag is Gibraltar in Rotterdam de tegenstander. "Het is lekker dat we over een paar dagen weer een nieuwe wedstrijd spelen en dat we dit recht kunnen zetten, zodat we deze week tóch nog positief kunnen eindigen."

Aké vormde tegen de Fransen de achterhoede met Virgil van Dijk, Jurriën Timber en Lutsharel Geertruida. Maandag is Denzel Dumfries weer speelgerechtigd na een schorsing en Geertruida is er mogelijk niet bij wegens een hamstringblessure. Mogelijk haakt Matthijs de Ligt weer aan als hij hersteld is van een virusinfectie.

Bron: ANP