Ga naar de inhoud
Voetbal

KNVB kan 'bid' voor WK vrouwen 2027 gaan voorbereiden

De KNVB kan het 'bid' voor de organisatie van het WK voetbal voor vrouwen van 2027 gaan voorbereiden. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de aanmeldperiode geopend. Landen die het WK over vier jaar willen organiseren, moeten dat uiterlijk 21 april kenbaar maken aan de FIFA. Ze hebben dan tot 19 mei de tijd om dat officieel vast te leggen in een document.

De Nederlandse voetbalbond maakte al in 2018 bekend dat het interesse heeft in de organisatie van het WK 2027. Aangezien daarna het deelnemersveld van het vrouwen-WK werd uitgebreid van 24 naar 32 landen, riep de KNVB de hulp in van België en Duitsland. Eind 2020 lieten de drie buurlanden weten het WK samen te willen huisvesten.

Volgens Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, azen onder meer Zuid-Afrika en Brazilië ook op het WK 2027. Landen die voor 19 mei hun kandidatuur hebben ingediend, krijgen tot 8 december de tijd om een uitgebreid bidbook te maken met daarin alle plannen, de beoogde speelsteden en stadions en een financiële onderbouwing. In het bidbook moeten de kandidaten ook vermelden hoe ze omgaan met mensenrechten en duurzaamheid.

Bezoek inspecteurs FIFA

In februari volgend jaar bezoeken inspecteurs van de FIFA de geïnteresseerde gastlanden. Het bestuur van de mondiale bond wijst dan maximaal drie kandidaten aan, die worden voorgedragen aan het congres. Tijdens de ledenvergadering op 17 mei 2024 beslissen de 211 landen die zijn aangesloten bij de FIFA dan wie wie het WK mag organiseren.

Het komende WK voor voetbalsters vindt deze zomer plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland heeft zich daarvoor geplaatst.

Bron: ANP