Ga naar de inhoud
Voetbal

KNVB ziet genoeg reden om Infantino onder voorwaarden te steunen

Gijs de Jong begrijpt de weerstand tegen Gianni Infantino en daarom heeft de secretaris-generaal van de KNVB onlangs aan de FIFA duidelijk gemaakt dat het anders en beter moet. De Jong ziet echter ook voldoende aanknopingspunten om Infantino onder voorwaarden te blijven steunen als voorzitter van de wereldvoetbalbond. De Zwitser had geen tegenkandidaat en werd op het congres in Rwanda voor vier jaar herkozen. Mét steun van de Nederlandse bond en ruim tweehonderd andere landen.

"Maar wel met drie heel nadrukkelijke voorwaarden", zegt De Jong. "We zijn niet blij met hoe alles op het gebied van mensenrechten rond het WK in Qatar is verlopen. Dat moet in de toekomst echt beter. Daar hebben we harde toezeggingen op gekregen. Zo is er nu een mensenrechtencommissie bij de FIFA, waar vertegenwoordigers van Europa in komen en waar wij als KNVB ons kandidaat voor hebben gesteld. We hebben al gekeken naar aanbevelingen voor toekomstige evenementen, zeker met het oog op 2030." Saudi-Arabië, dat net als Qatar een omstreden regime heeft, overweegt zich kandidaat te stellen voor het WK in dat jaar.

"We willen ook een betere samenwerking tussen de FIFA en Europa", aldus De Jong. "Sinds het WK zijn daarin stappen gemaakt. Je ziet dat bij het opstellen van de internationale kalender nu wel degelijk rekening wordt gehouden met Europa. Dat onzalige idee van een tweejaarlijks WK is van de agenda."

Good governance

De KNVB wil daarnaast dat Infantino bij de FIFA zorgt voor 'good governance', goed bestuur. "Zijn stijl heeft niet direct onze voorkeur. Dat is iets van de lange adem. Op het congres van de UEFA, in april in Lissabon, worden nieuwe kandidaten gekozen die Europa gaan vertegenwoordigen bij de FIFA. De Duitse en Engelse bondsvoorzitters maken grote kans. Dat zijn gelijkgestemden, zij kunnen de FIFA van binnenuit onder druk zetten. Dit soort stille diplomatie is misschien wat minder sexy en vocaal. Maar je ziet wel dat we zo, met een gezamenlijke aanpak, stappen maken. We hebben nu meer bereikt dan als we hard 'nee' zouden zeggen tegen Infantino."

Volgens De Jong waren vooral de gesprekken die de KNVB-delegatie voorafgaand aan het congres in de wandelgangen voerde nuttig. "Het ging over mensenrechten, over samenwerking en over 'bids'." Dus ook over de gezamenlijke kandidatuur van Nederland, Duitsland en België voor het WK vrouwen in 2027. Op het FIFA-congres van 17 mei volgend jaar wordt bepaald waar dat toernooi wordt gehouden. De Jong weet dat Zuid-Afrika en Brazilië ook interesse hebben. "We hebben hier een presentatie gehouden en louter positieve reacties en complimenten gehad."

Bron: ANP