Ga naar de inhoud
'Iets anders verzinnen'

Kökcü steunt OneLove-actie, maar wil speciale band niet dragen

Aanvoerder Orkun Kökcü van Feyenoord steunt de OneLove-actie die komend weekeinde weer in het Nederlandse voetbal wordt gehouden, maar hij wil de band die bij die actie hoort niet dragen. Kökcü weigerde dat ook al tijdens de vorige actieweek in oktober, vanwege zijn religieuze overtuigingen. Toen vond de actie plaats in de week van Coming Out Day.

"Ik sta sowieso achter die actie, het gaat om discriminatie en racisme", zei de Turkse international bij de NOS na de zege van Feyenoord op FC Volendam (2-1). "Ik steun dat ook. Maar ik heb toch wel het gevoel dat die OneLove-band in het leven is geroepen om een andere reden."

'Geen uithangbord'

De 22-jarige Haarlemmer weigerde in oktober in de uitwedstrijd tegen AZ de OneLove-band te dragen omdat hij naar eigen zeggen 'geen uithangbord' wilde zijn van van de lhbti-beweging. Daarom fungeerde Gernot Trauner eenmalig als captain en droeg hij de speciale band.

Voor komend weekeinde heeft de KNVB opnieuw een OneLove-actie aangekondigd, dit keer in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (21 maart). Feyenoord speelt zondag in Amsterdam tegen Ajax, met Kökcü als aanvoerder. "Ik denk dat we met Feyenoord iets moeten vinden om deze actie toch nog te steunen", zei de middenvelder, die daarover in gesprek gaat met trainer Arne Slot, algemeen directeur Dennis te Kloese en het persteam van de club. "Dat moet wel goed komen."

Ajax:
Lees ook:
Ajax: aanvoerder Tadic draagt OneLove-band tegen Feyenoord