Ga naar de inhoud
39 interlands

PSV-spits De Jong (32) stopt als international: 'Het was een grote eer'

Luuk de Jong stopt als international. Dat meldt de 32-jarige spits van PSV op Twitter.

De Jong was goed voor 39 interlands. Daarvan begon hij acht keer in de basis, 31 keer viel hij in. Hij scoorde in totaal acht doelpunten voor Oranje.

WK Qatar

De Jong maakte eind vorig jaar deel nog uit van de selectie van het Nederland elftal op het WK in Qatar. In de verloren kwartfinale tegen Argentinië benutte hij in de strafschoppenserie een penalty. Oranje werd alsnog uitgeschakeld.

"Ik stop als international. Het was een grote eer. Bedankt voor alle herinneringen", schrijft De Jong. "Maar voor mij voelt dit nu als het juiste moment om deze beslissing te nemen, omdat Nederland deze maand aan een nieuwe kwalificatiereeks voor het EK begint. Ik wil me de komende jaren volledig kunnen focussen op PSV", zegt De Jong.

Koeman: we gaan hem missen

Bondscoach Ronald Koeman zag de mededeling van de aanvaller niet helemaal aankomen. "Ik was enigszins verrast toen Luuk mij gisteren belde, maar ik heb begrip voor zijn uitleg dat hij zich 100 procent wil concentreren op PSV. We gaan hem missen. Zowel in het veld, als buiten de lijnen."

Belangrijkste goal

Zijn belangrijkste doelpunt maakte de Achterhoeker in oktober 2019 in De Kuip tegen Noord-Ierland. De Jong zette Oranje in blessuretijd op 2-1 en Nederland zette daarmee een grote stap naar het EK, dat vanwege het coronavirus werd verplaatst van 2020 naar de zomer van 2021.

De Jong debuteerde in februari 2011 onder leiding van de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk. Naast het WK van 2022 en het EK van 2021 maakte De Jong ook deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het EK van 2012. In de met 1-0 verloren finale van de Nations League tegen Portugal, in 2019, kwam De Jong als invaller in het veld.