Ga naar de inhoud
Zaterdag loting

Ajax met simpele zege naar halve finale KNVB-beker

Zonder veel gebruikelijke basisspelers heeft Ajax zich vrij eenvoudig voor de halve finales van de KNVB-beker geplaatst. De verliezend finalist van het afgelopen seizoen was vooral voor rust veel te sterk voor De Graafschap in Doetinchem (3-0).

Ajax weet zaterdagavond na de loting op welke club het in de halve eindstrijd stuit. PSV, Feyenoord en Spakenburg zijn de andere halvefinalisten. De club uit Amsterdam schakelde eerder dit seizoen FC Den Bosch en FC Twente uit in het bekertoernooi. De Graafschap rekende op weg naar de kwartfinale af met de amateurs van Rijnsburgse Boys, Quick uit Den Haag en De Treffers.

Bij De Graafschap droomden ze de afgelopen weken over een stunt als op 8 mei 2016, toen het Ajax met een gelijkspel (1-1) van de landstitel hield. De kans op succes leek groter toen trainer John Heitinga zijn opstelling bekendmaakte. De opvolger van de ontslagen Alfred Schreuder koos voor maar liefst zeven andere basisspelers dan zondag tegen Vitesse.

Basisdebuut voor 16-jarige Hato

Dusan Tadic. Edson Álvarez, Devyne Rensch, Owen Wijndal, Steven Berghuis en doelman Gerónimo Rulli zaten op de bank toen de kwartfinale op een uitverkochte Vijverberg van start ging. Kenneth Taylor moest een schorsing uitzitten. De 16-jarige Jorrel Hato debuteerde als basisspeler. Brian Brobbey, Calvin Bassey, Florian Grillitsch, Francisco Conceiçao, Jorge Sánchez en keeper Remko Pasveer verschenen eveneens aan de aftrap.

Ajax was vooral voor rust ook met veel andere basisspelers veel te sterk voor de nummer 13 van de Keuken Kampioen Divisie. Sánchez opende in de 12e minuut de score en Steven Bergwijn maakte in de 26e minuut zijn eerste treffer sinds 12 november vorig jaar. Hij vond met zijn rechtervoet eindelijk weer eens het uiterste linkerhoekje van het doel.

Ajax had voor rust ook zo maar vijf keer kunnen scoren. De bezoekers speelden in de tweede helft een stuk minder, maar bleven vrij eenvoudig overeind. Brian Brobbey bepaalde in de 79e minuut de eindstand, na een mislukte terugspeelbal van Rio Hillen.

Oppermachtig
Lees ook:
Oppermachtig PSV ronde verder in beker na winst op ADO Den Haag