Ga naar de inhoud
Vijf punten los

Heel Feyenoord praat over kampioenschap, maar Slot blijft voorzichtig

Feyenoord zet een grote stap na de zege op AZ. Beeld © ANP

Na de late zege op concurrent AZ (2-1), draaiden veel mensen in De Kuip er niet meer omheen. Feyenoord maakt, zes jaar na de laatste landstitel, opnieuw een goede kans op het kampioenschap. Trainer Arne Slot vindt het nog steeds te vroeg om daarover uitgebreid te praten. "Wij moeten elke wedstrijd heel hard werken om tot een goed resultaat te komen. Maar als je blijft winnen, komt het natuurlijk wel dichterbij", zei hij.

Feyenoord won voor het eerst dit jaar een wedstrijd van een directe concurrent. Eerder eindigden de ontmoetingen met FC Twente (1-1), Ajax (1-1) en PSV (2-2) onbeslist. "Van al die topduels was ons veldspel vandaag het slechts, maar het resultaat het best", zegt Slot.

"Uit de laatste acht duels hebben we 16 punten behaald, tegen niet de minste ploegen. Iedereen die mij kent, weet dat ik het liever met goed voetbal doe. Maar we hebben wel een ploeg die speelt om te winnen en blijft gaan tot het einde. Dat zit in het DNA van deze club. Oud-basketballer Michael Jordan sprak ooit de woorden: hoe harder ik werkte, hoe meer geluk ik kreeg."

Slot zei tot voor kort, als het over de titelkansen ging, dat het seizoen nog erg lang is. De oud-coach van AZ beseft dat hij dat niet langer vol kan houden. Bovendien lijkt Feyenoord van de titelkandidaten niet het moeilijkste programma te hebben. In maart wacht nog wel de uitwedstrijd tegen Ajax. "Zo moeten we niet kijken", vindt Slot. "Volgende week spelen we een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Daar hebben we in eigen stadion niet van gewonnen. We hebben gewoon geen ploeg die makkelijk wedstrijden wint. We worden nooit weggespeeld, maar staan ook nooit met 4-0 voor."

Pedersen over ‘kampioenskoorts’

De Noorse verdediger Marcus Pedersen, die tegen AZ het winnende doelpunt maakte, moest bekennen dat hij nog nooit van het woord 'kampioenskoorts' heeft gehoord. "Na deze zege zullen mensen misschien gaan geloven in de titel", zei hij. "Maar het seizoen is nog lang. Natuurlijk praten we er als spelers ook wel over, maar het is aan ons om ons af te sluiten voor geluiden van buitenaf en gefocust te blijven. We moeten leven van wedstrijd tot wedstrijd."

Slot moest lachen toen de vragen over de titelkansen bleven komen. "Dat is echt het minste waar ik nu mee bezig ben. Ik ben heel blij dat we deze wedstrijd moeizaam gewonnen hebben", aldus de coach. "Het is wel zo dat ploegen die vaak hoog eindigen, ook de mindere wedstrijden winnen. Wat dat betreft geeft dat een goed gevoel en vertrouwen."