Ga naar de inhoud
Vrouwenrechten onder druk

Ophef over deal 'vrouwonvriendelijk' Saoedi-Arabië bij WK vrouwenvoetbal

De organisatie van het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland heeft bij de wereldbond FIFA om opheldering gevraagd over een sponsordeal met het toerismebureau van Saoedi-Arabië.

De gastlanden zeggen dat ze niet op de hoogte waren van deze deal en hebben de FIFA 'dringend gevraagd' om vragen hierover te beantwoorden. De deal is omstreden vanwege de slechte reputatie die Saoedi-Arabië heeft aangaande de vrouwenrechten.

Het WK voor vrouwen is deze zomer. Het Nederlands elftal is een van de 32 deelnemende landen.

'Geschokt en teleurgesteld'

De voetbalbonden van Australië en Nieuw-Zeeland reageerden 'geschokt en teleurgesteld' over het feit dat de FIFA de gastlanden van het WK niet heeft geraadpleegd.

Amnesty International mengde zich er ook meteen in door zich af te vragen hoe het kan 'dat de Saoedische toerismedienst een wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen kan sponsoren als je als vrouw in Saoedi-Arabië niet eens een baan kunt hebben zonder de toestemming van een man'.

'Saoedische
Lees ook
'Saoedische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor gebruik Twitter'

Mondiger maken

De Nieuw-Zeelandse minister van Sport, Grant Robertson, voelde zich op verzoek Amnesty International geroepen de FIFA aan te spreken op de sponsorovereenkomst.

"Wat betreft de vrouwensport hier in Nieuw-Zeeland hebben we enorme vooruitgang geboekt en een onderdeel daarvan is dat we vrouwen en meisjes mondiger maken in de sport, maar ook in het leven in het algemeen," zei Robertson in een verklaring. "Ik zou graag zien dat de FIFA dat ook begrijpt en daar rekening mee houdt bij commerciële afspraken."

Bekijk ook - Saoedi-Arabië verbiedt regenboogspeelgoed: 'Moedigt homoseksualiteit aan'

01:19
Regenboogknuffels, -potloden en -petjes. Het moet allemaal uit de winkels in Saoedi-Arabië. Volgens de regering zijn de regenboogkleuren schadelijk voor kinderen, omdat ze dan worden geconfronteerd met homoseksualiteit.