Ga naar de inhoud
Na gelijkspel tegen Volendam

Ajax ontslaat trainer Schreuder na lange reeks zonder overwinning

Alfred Schreuder tijdens de wedstrijd tegen Volendam. Beeld © ANP

Ajax heeft trainer Alfred Schreuder met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat gebeurde nadat Ajax vanavond had gelijkgespeeld tegen FC Volendam en voor de zevende maal op rij geen overwinning in de eredivisie wist te boeken. Schreuders positie wankelde al enige tijd.

Directeur Edwin van der Sar maakte het vertrek drie kwartier na de wedstrijd bekend bij sportzender ESPN nadat hij met de staf had gesproken. De directie van Ajax had het vertrouwen in Schreuder verloren, maakte Van der Sar duidelijk.

Ook de samenwerking met assistent-trainer Matthias Kaltenbach is per direct beëindigd. Michael Reiziger en Richard Witschge leiden morgen de training van de club uit Amsterdam.

'Pijnlijke beslissing'

"Het is een pijnlijke beslissing, maar ook een noodzakelijke", liet Van der Sar in een reactie weten. "Na een goede start van het seizoen verloren wij vervolgens onnodig veel punten. Ook het spel was wisselvallig. Door het WK was er een vroege en lange winterstop."

Schreuder zou van de clubleiding tijd hebben gekregen en het vertrouwen 'om zaken te veranderen en te verbeteren'. Van der Sar: "De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat hij het tij niet kon keren, terwijl wij van mening zijn dat hij ondanks de vele transfers een sterke en kampioenswaardige selectie tot zijn beschikking had. We hebben ook de laatste weken weer veel punten verloren en we zagen helaas geen vooruitgang."

Positie
Lees ook:
Positie trainer Schreuder wankelt na gelijkspel Ajax tegen laagvlieger Volendam

Supporters schreeuwden al weken om het vertrek van trainer Alfred Schreuder, maar zijn ook ontevreden over de directie. Toeschouwers hadden de thuiswedstrijd tegen Volendam aangegrepen om hun onvrede te uiten over de situatie bij de club. Ze gaven gehoor aan een oproep van de F-side en zwaaiden in de vijfde minuut van het duel met witte zakdoekjes.

Zware griep

De supporters van de F-Side, verzameld achter een van de doelen, zongen luidkeels 'Schreuder rot op'. Ook fans op andere tribunes wapperden met witte zakdoekjes. De F-side had alle Ajax-fans via sociale media opgeroepen om te protesteren. "Helaas heeft Ajax op dit moment last van een zware griep. Neem dus je witte zakdoek mee", schreef de harde supporterskern van Ajax op sociale media.

Opvolger van Schreuder

Edwin van der Sar sluit niet uit dat er zondag tijdens het uitduel met Excelsior al een nieuwe hoofdtrainer bij Ajax op de bank zit. "Dat zou kunnen", zei de algemeen directeur vlak nadat hij Alfred Schreuder had ontslagen. "En anders doen Michael Reiziger en Richard Witschge de coaching."

De Telegraaf volgt met het bericht dat John Heitinga per direct van Jong Ajax naar het eerste elftal zou verhuizen. Maar of dat ook echt zo is, wil Ajax nog niet bevestigen. 

"Als we iets kunnen melden, dan doet we dat", zei een woordvoerder van de club.