Ga naar de inhoud
81 interlands

Oud-international Nigel de Jong nieuwe directeur topvoetbal KNVB

Nigel de Jong is de nieuwe directeur topvoetbal van de KNVB. De voormalig Oranje-international treedt deze maand in dienst van de nationale voetbalbond. Hij volgt Nico-Jan Hoogma op, die afgelopen zomer vertrok.

De 38-jarige De Jong speelde tussen 2004 en 2018 in totaal 81 interlands voor het Nederlands elftal. Hij begon zijn loopbaan bij Ajax en voetbalde vervolgens voor Hamburger SV, Manchester City, AC Milan, LA Galaxy en Galatasaray. Hij speelde mee in de tegen Spanje verloren WK-finale van 2010.

'Topvoetbal verbeteren'

Hij was de afgelopen jaren actief als analist op televisie en rondt dit jaar een managementopleiding van de UEFA af. "Het is een heel mooi vooruitzicht om aan de slag te gaan in deze functie", vertelt De Jong in een persbericht. "Ik wil het Nederlandse topvoetbal verder helpen verbeteren, bij de mannen en de vrouwen. Nederland heeft altijd de ambitie om tot de absolute wereldtop te horen. Het aanwezige talent en de geschiedenis rechtvaardigen die ambitie."

De KNVB heeft ongeveer een jaar de tijd gehad om een nieuwe technisch directeur te zoeken. Voorganger Nico-Jan Hoogma liet vorig jaar al weten dat hij op 1 juni van afgelopen jaar zou vertrekken.

KNVB
Lees ook:
KNVB wil nieuwe technisch directeur komend voorjaar presenteren

De directeur topvoetbal moet de nationale teams van de KNVB maximaal laten presteren. Samen met directeur voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven draagt De Jong verantwoording voor het technisch beleid. De oud-middenvelder wordt ook het aanspreekpunt van alle clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

"Werken in het topvoetbal vraagt specifieke kennis en ervaring", beseft De Jong. "Die heb ik in mijn jaren als speler opgedaan bij verschillende clubs in binnen- en buitenland en kan ik nu gebruiken. Het is zeventien jaar geleden dat ik Nederland verliet, maar ik ben het Nederlands voetbal natuurlijk altijd blijven volgen. En ik ben er voor mijn gevoel altijd onderdeel van gebleven. Het is een grote eer en ik ga hier, samen met anderen, de beste invulling aangeven."

EK-kwalificatie

De nieuwe technisch directeur hoeft zich overigens niet te buigen over de vraag wie de nieuwe bondscoach moet worden. In april 2022 werd al bekend dat Ronald Koeman terugkeert als keurmeester, als opvolger van Louis van Gaal, die na het WK in Qatar afscheid nam als bondscoach.

Nigel de Jong begint dus nog voordat het Nederlands elftal aan het kwalificatietoernooi voor het EK begint: op 24 maart staat het eerste duel op het programma, een uitwedstrijd tegen Frankrijk. De andere tegenstanders in de poule zijn Gibraltar, Griekenland en Ierland.

Oranje
Lees ook:
Oranje begint EK-kwalificatie met uitwedstrijd tegen Frankrijk