Ga naar de inhoud
Voetbal

Op weg naar de WK-finale is het 'Messi Mania' bij 'La Scaloneta'

DOHA (ANP) - Als Lionel Scaloni het veld oploopt voor een van de laatste trainingen van Argentinië voor de WK-finale tegen Frankrijk smakt een cameraman hard tegen de grond. De bondscoach kijkt over zijn schouder en ziet journalisten dringen voor een goede plek. Hij verblikt of verbloost niet en loopt verder.

De 44-jarige Scaloni is een relatief onervaren trainer. Maar zelfs op het WK laat hij zich niet gek maken. Dat is met iedere dag honderden opgewonden fotografen en cameramensen in zijn buurt niet eenvoudig. Zij zijn voor dat ene iconische beeld naar Doha gekomen. Lionel Messi na de WK-finale met de beker boven zijn hoofd.

Op weg naar de finale is het 'Messi Mania' in Doha. Ruim 50.000 Argentijnse fans zijn in zo'n 20 uur naar Qatar gevlogen. De vele arbeidsmigranten in Qatar juichen na de uitschakeling van Brazilië ook massaal voor de Argentijnen, die inmiddels ook door het leven gaan als 'La Scaloneta.'

'La Scaloneta'

Want onlangs verscheen er op sociale media een tekening met Scaloni achter het stuur van een bus (camioneta) en Messi als zijn bijrijder. Scaloni en camioneta werden samengesmolten als 'La Scaloneta'. "Leuk verzonnen", reageerde Scaloni afgelopen week. "Maar ik voel me er ook een beetje ongemakkelijk bij."

Roy Makaay voetbalde begin deze eeuw bij Deportivo La Coruña met de bondscoach van de Argentijnen. "Ik heb nooit een trainer in hem gezien", bekent de oud-spits. Diego Maradona, twee jaar geleden overleden, zag in 2018 ook weinig in Scaloni. "Ik zou hem het verkeer niet eens laten regelen". zei de voetballegende destijds.

Succes Scaloni en Maradona

Toch is Scaloni een stuk succesvoller dan Maradona als bondscoach op het WK van 2010 met Argentinië, toen de tweevoudig wereldkampioen in de kwartfinale met 4-0 onderuit ging tegen de Duitsers. Hij laat zijn ploeg ook leuker voetballen dan Alejandro Sabella, die met de Argentijnen acht jaar geleden een WK-finale tegen Duitsland verloor (1-0).

Scaloni heeft veel te danken aan zijn voorganger Jorge Sampaoli, die hem een kans gunde als assistent-trainer van Sevilla en hem ook meenam naar de Argentijnse nationale ploeg. Maar Sampaoli moest vertrekken na een nederlaag tegen Frankrijk (4-3) in de achtste finale van het vorige WK in Rusland. Scaloni mocht hem opvolgen.

Voorstander aanstelling Scaloni

César Luis Menotti, die Argentinië in 1978 naar de wereldtitel leidde, was als adviseur van de voetbalbond een groot voorstander van de benoeming van Scaloni, die de Argentijnen vorig jaar naar de winst van de Copa América leidde. "En je ziet het nu", vertelde de inmiddels 84-jarige oud-bondscoach voor de microfoon van Radio Con Vos. "Argentinië speelt weer als een team, met spelers die Messi helpen en beschermen zodat hij kan uitblinken."

Bron: ANP