Ga naar de inhoud
Confrontatie Weghorst en Messi

'Waterval van emoties' en 'een thriller': media over uitschakeling Oranje

Beeld © AFP

Media in Nederland en in het buitenland pakken uit met de wedstrijd van Oranje tegen Argentinië. In eigen land veel teleurstelling, in Argentijnse media is er trots op het team dat won door 'eigenliefde, heroïek en goed voetbal'.

"Zijn we er met zijn allen toch weer ingetuind", schrijft De Telegraaf. Volgens een analyse van de krant 'is de derde periode Van Gaal-Oranje in een farce geëindigd'. Trouw schrijft over een 'thriller' die eindigde doordat 'Oranje vanaf de penaltystip naar huis is geschoten'. Het AD schrijft dat Oranje terecht is uitgeschakeld.

Het Nederlands elftal knokte zich in de slotfase van de reguliere speeltijd terug na een achterstand van 2-0. "Na een masterclass van maestro Messi veranderde FC Tikkie Breed in geslagen positie in FC Aanval", schrijft de Volkskrant hierover. Volgens de krant was het spel 'opportunistisch en effectief' wat resulteerde in 'een fascinerende, fabelachtige verlenging'.

Teleurstelling
Lees ook:
Teleurstelling én trots bij Van Gaal en zijn spelers na verlies op WK

Argentijnse media noemen de wedstrijd 'een waterval van emoties'. Het weekblad Perfil noemt de wedstrijd de beste die tot dusver op het WK in Qatar gespeeld is. Volgens het blad hebben de Argentijnen de winst te danken aan Nederlanders die 'siësta' leken te houden.

Weghorst versus Messi

Alle Argentijnse media, waaronder de grote dagbladen Clarín en La Nación, hebben het over de confrontatie tussen de Argentijnse aanvoerder Lionel Messi en Wout Weghorst van de Nederlandse selectie. Na de wedstrijd onderbrak een zeldzaam heethoofdige Messi een interview om Weghorst, die buiten beeld voorbijliep, in het Spaans toe te bijten: "Waar kijk je naar, idioot? Hoepel op."

Messi's slechte humeur heeft te maken met de onvriendelijke sfeer die heerste tijdens en na de wedstrijd. In de verhitte kwartfinale vielen maar liefst negentien gele kaarten. Na afloop van de strafschoppenreeks gaf arbiter Mateu Lahoz een tweede gele kaart aan Denzel Dumfries, die woedend reageerde op een provocatie van Argentijn Nicolás Otamendi.

Teleurgestelde fans

De strafschoppen zorgden ook bij Nederlandse fans voor teleurstelling. "We winnen nooit met penalty's", zei een Nederlander die de wedstrijd in het stadion zag:

Teleurgestelde Oranjefans bij stadion: 'We winnen nooit met penalty's'

00:55
Oranjefans die in het stadion zaten, kijken met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd.

Ook in andere landen is er uiteraard veel aandacht voor de wedstrijd. De BBC houdt het erop dat 'Messi de meester' zorgde dat Argentinië won in een chaotische klassieker. De Belgische omroep VRT spreekt van 'een legendarisch duel'. "Eerder had Wout Weghorst in een onvoorstelbaar slot zijn land in leven gehouden, maar de show van Louis van Gaal eindigt in de kwartfinales zonder confetti."

De verslaggever van de Britse krant The Guardian vraagt zich af of hij ooit eerder zo'n wedstrijd heeft gezien. "Op veel manieren viel het erg tegen, maar het had drama en een paar prachtige passes van Messi en Teun Koopmeiners." Daarnaast verwonderde hij zich nog over het typisch Engelse voetbal dat Oranje op het einde speelde om de gelijkmaker te forceren.

Geen goed team

Bij het Duitse voetbaltijdschrift Kicker is er aandacht voor Messi. Ze roemen hem en zeggen dat hij met nog een goal de Argentijnse topscorer op WK's wordt. De Britse analyticus Alan Shearer heeft ook oog voor de prestatie van Messi. "Het is geen goed team, maar ze hebben een genie voorin."

Het Franse L'Équipe heeft het over de 'ongelooflijke gelijkmaker' van Nederland en de Spaanse sportkrant Marca bejubelt de 'mirakeldoelpunten' van Weghorst en heeft het net als verschillende Argentijnse media over de ontevredenheid van de Argentijnen met de Spaanse arbiter Mateu Lahoz die negentien gele kaarten trok.