Ga naar de inhoud
Laatste van Messi?

Historisch affiche Nederland - Argentinië: 'Toernooi begint nu echt'

Nederland speelde onder meer op de WK's van 1978, 1998 en 2014 al eens tegen de Argentijnen. Beeld © ANP

"We can come an end", zei bondscoach Louis van Gaal voorafgaand aan het WK. Tot nu toe blijkt die voorspelling te kloppen. Het affiche Nederland - Argentinië vanavond is er op voorhand een om van te smullen en vol met historie. Maar hoe ziet de wereld er vanavond rond de klok van 22.00 uur uit?

Het ging de afgelopen dagen vooral over één vraag: hoe stop je Lionel Messi? Bij bijna iedere talkshow, krant en persconferentie werd er wel bij stilgestaan. Niet gek, als je tegen misschien wel de beste speler aller tijden aantreedt. 

Toch staan er vanavond ook nog tien andere spelers tegenover Oranje op het veld, en niet de minsten. Op de persconferentie gisteren gaven Van Gaal en Memphis Depay aan groot respect te hebben voor de tweevoudig wereldkampioen. "Het toernooi begint eigenlijk morgen echt voor ons. Argentinië is een topland, met topvoetballers in hun selectie", zei Van Gaal.

Depay
Lees ook:
Depay wil zich met Oranje revancheren voor nederlaag uit 2014

Eerder al gaf Nathan Aké, waarschijnlijk een van de directe tegenstanders van Messi vanavond, aan zich niet alleen op de Argentijnse sterpeler te focussen. "Messi is een van de grootste spelers ooit. Dat wordt een lastige klus", zei Aké. "Maar we spelen tegen een team. Argentinië is meer dan Messi alleen." 

Andere bekende spelers uit de Argentijnse selectie zijn bijvoorbeeld de oud-Ajacieden Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico. En ook Ángel Di Maria is allesbehalve een onbekende. Zeker voor de bondscoach, die de Argentijn bij Manchester United al eens onder zijn hoede had. 

Laatste ooit?

Toch zou het zomaar eens de laatste WK-wedstrijd (en interland) voor Lionel Messi kunnen worden. Hij was er al bij toen Nederland op het WK in 2006 aantrad tegen de Argentijnen. Ook in de verloren halve finale in 2014 was hij erbij. En nu is het dus aan onder anderen Gakpo, Depay en De Jong om Messi van dat internationale podium te verdrijven.

Argentinië kan heel het toernooi al rekenen op tienduizenden supporters die de ploeg steunen. Eerder maakten we daar deze reportage over: 

Rib uit hun lijf, toch opvallend veel Argentijnen en Mexicanen in Qatar

02:00
De reis naar Qatar is extreem duur voor de fans, maar toch zetten zij alles op alles om hun team te kunnen zien spelen.

Nederland kan vanavond rekenen op zo'n 1400 supporters in het Lusail-stadion in Doha. Dit hele toernooi zijn de supporters van het Nederlands elftal in de minderheid. Van Gaal riep daarom deze week Oranjefans in Nederland op om alsnog naar Qatar te komen. Enkele honderden gaven daar gehoor aan. 

Toch hoeft die minderheid volgens Virgil van Dijk niet per se een nadeel te zijn. "Als je goed voetbal speelt of je komt vroeg op voorsprong, dan zorgt dat direct voor een heel andere atmosfeer", zei de aanvoerder. Ook de bondscoach is niet bang voor de blauw-witte zee aan supporters op de tribune: "Ik denk dat mijn spelers professioneel genoeg zijn om daarmee om te gaan", sprak Van Gaal.

Nederlaag

Maar volgens sportdatabureau Gracenote komt het toernooi van Oranje vanavond tot een einde. Het zet de kans van Oranje om door te gaan op 42 procent. De andere halve finalisten zouden volgens de gegevens van Gracenote Brazilië, Frankrijk en Portugal worden.

Koning
Lees ook:
Koning kijkt vrijdag niet naar Oranje vanwege feestje Amalia

In het verleden speelden we al vaker op een WK tegen de Argentijnen. Dat ging met wisselend succes. Zo zullen Memphis Depay en Daley Blind extra gebrand zijn op een goed resultaat nadat zij er in 2014 al bij waren toen Oranje na penalty's verloor van het Zuid-Amerikaanse land. Door de nederlaag ging Argentinië door naar de finale tegen de latere winnaar Duitsland. 

Dennis Bergkamp...

Betere herinneringen hebben veel Nederlanders aan de kwartfinalewedstrijd op het WK van 1998. Daar troffen beide ploegen elkaar in het Franse Marseille. Waar iedereen bij een 1-1-stand al rekende op een verlenging, wist Dennis Bergkamp Oranje vlak voor tijd met een schitterende treffer alsnog naar de halve finale te loodsen.

De beelden en het commentaar van Jack van Gelder kunnen veel Nederlanders inmiddels wel dromen:

Heel wat langer geleden – en ook een stuk minder leuk voor veel Nederlanders – is de herinnering aan het WK 1978. Op een WK dat net zo omstreden was als het huidige toernooi in Qatar, kende Argentinië in finale tegen Nederland als gastland het thuisvoordeel. 

Op de paal

Een kleine tien minuten voor tijd maakte Nederland toch de 1-1. En een minuut voor tijd schoot Rob Rensenbrink Oranje nog bijna op voorsprong: zijn schot kwam op de paal. De finale werd beslecht in de verlenging, waarin de Argentijnen twee keer wisten te scoren en zo de eerste wereldtitel binnensleepten.

Ook in 1974 en 2006 speelden de landen tegen elkaar. De belangen waren toen wel een stuk minder groot omdat het om duels in de groepsfase ging. In 2006 ging het in het laatste groepsduel alleen nog om de groepswinst. Argentinië eindigde bovenaan doordat de wedstrijd eindigde zoals die begon: 0-0.

Van
Lees ook:
Van Gaal roept Oranjefans op alsnog massaal naar WK te komen

In 1974 ging het om het eerste duel van de toen nog bestaande tweede groepsfase. Nederland won, mede door twee doelpunten van Johan Cruijff, met 4-0. 

Al die eerdere resultaten zullen Van Gaal en zijn mannen vanavond allemaal niet meer interesseren wanneer de bal eenmaal rolt. Dan telt alleen het resultaat van die wedstrijd.