Ga naar de inhoud
WK voetbal

Ron Vlaar, bewaker van Messi op WK 2014, geeft Oranje goede kans

Ron Vlaar kijkt uit naar de kwartfinale van vrijdag tussen het Nederlands elftal en Argentinië op het WK. Niet alleen vanwege het mooie affiche zelf, maar hij hoopt het dan ook weer wat rustiger te krijgen qua telefoontjes. Iedereen wil deze dagen van hem weten hoe hij Lionel Messi nou precies afstopte in de halve eindstrijd van het WK in 2014.

"Het is wel bijzonder. Mooi dat mensen zich het op die manier herinneren. Liever dit dan dat het om een grote fout gaat die ik gemaakt heb", zegt Vlaar, die met Oranje de Argentijnen van scoren afhield. Omdat het elftal van bondscoach Louis van Gaal zelf ook geen doelpunt maakte, brachten strafschoppen de beslissing. Argentinië won en Vlaar was een van de twee spelers (naast Wesley Sneijder) die een penalty miste.

Hecht team, zelfde spirit

"Dat toernooi is alweer acht jaar geleden, maar Oranje was er vier jaar geleden op het WK natuurlijk niet bij. Nu Argentinië de tegenstander weer is, begrijp ik de vergelijkingen en terugblikken wel", aldus Vlaar, die veranderingen ziet bij beide teams, maar ook overeenkomsten. "Argentinië is wel echt weer een hecht team, dat hadden ze toen ook. De spirit is ongeveer hetzelfde. Ik vond wel dat ze in 2014 wat meer individuele kwaliteiten hadden. Maar ik vind Messi nu juist beter dan toen. In Brazilië speelde hij geen toptoernooi."

Van
Lees nu:
Van Dijk wil dromen laten uitkomen en Messi verslaan: 'Ik kijk ernaar uit'

Vlaar ziet dat de Argentijnse spelmaker nu meer 'aanwezig' is. "Hij maakt meer dribbels en is dreigender", ziet de oud-speler van AZ. "Hij heeft echt toegewerkt naar zijn laatste WK en is ook bij Paris Saint-Germain in vorm."

Aanvoer vermijden

Oranje koos er acht jaar geleden voor niet speciaal iemand de hele tijd strak op Messi te zetten, maar hem juist 'in de zone' te dekken. Vlaar adviseert Nederland nu hetzelfde te doen. "Je speelt niet alleen tegen Messi. Ik zou het als ploeg oplossen, Messi loopt vrij in de ruimtes. De veldbezetting is cruciaal, je moet de ruimtes klein houden en de aanvoer vermijden."

Vlaar geniet van de overtuigingskracht van Van Gaal, die de voorbije weken meermaals uitsprak wereldkampioen te willen worden. "In 2014 waren we geen uitgesproken favoriet, maar toen sprak hij intern ook wel het geloof uit dat we het konden flikken."

Messi: halve kans genoeg

Nederland heeft volgens Vlaar nu iets betere spelers dan Argentinië en de voormalig verdediger vindt Oranje daarom licht favoriet voor het bereiken van de halve eindstrijd. "Het wordt heel spannend. Of het ook goed en vermakelijk wordt, betwijfel ik. Dat was ook het verwijt in 2014, maar zo beleefde ik het in het veld niet. Het was schaken op een heel hoog niveau. Messi heeft aan een halve kans genoeg, dat zag je van de week in de achtste finale tegen Australië wel."

Bekijk ook: De kamelenrace, het andere tijdverdrijf in Qatar

02:22
Populair tijdverdrijf in Qatar als er eens geen WK voetbal wordt gehouden: de kamelenrace.