Ga naar de inhoud
Voetbal

Makaay zag in oud-ploeggenoot Scaloni niet direct een trainer

Roy Makaay had ruim twintig jaar geleden niet gedacht dat Lionel Scaloni nu trainer zou zijn. De 47-jarige Nederlandse oud-spits speelde aan het begin van deze eeuw bij het Spaanse Deportivo La Coruña samen met de huidige bondscoach van Argentinië, die het vrijdag in de kwartfinales van het WK in Qatar opneemt tegen het Nederlands elftal.

"Ik zag hem een aantal jaar geleden op de bank zitten, als assistent van de toenmalige bondscoach Jorge Sampaoli. Toen was ik best wel verrast", vertelt Makaay. "Ik had in zijn tijd als speler eigenlijk nooit op die manier naar hem gekeken of op hem gelet."

Makaay en Scaloni, die 44 jaar is, bezorgden Deportivo in 2000 het grootste succes uit de clubgeschiedenis door de landstitel te winnen. Makaay had met zijn vele doelpunten een groot aandeel in het succes. Scaloni was geen vaste waarde, herinnert de oud-international van Oranje zich. "Hij was een 'stand-in' voor rechtsback Manuel Pablo of rechtsbuiten Victor Sánchez. Toch pakte hij genoeg wedstrijden mee."

Kritiek Oranje

Scaloni was geliefd bij de supporters van Deportivo, dat inmiddels is afgezakt naar het derde niveau in Spanje. "Hij bracht echt Zuid-Amerikaans temperament mee en speelde met veel inzet en gif. Daarnaast is het een heel aardige gozer", vertelt Makaay, die ziet dat Scaloni zich in de technische staf van de Argentijnen heeft omringd met grote namen als Aimar, Roberto Ayala en Walter Samuel. "Ik denk dat hij van die vier de minst bekende is."

Makaay schat het Argentijnse elftal hoog in. "Ik vond ze in de groepsfase tegen Mexico en Polen goed voetballen, maar dat waren wel twee elftallen die speelden om niet te verliezen", aldus de in Wijchen geboren voormalig aanvaller. "Ze hebben ontzettend veel keuzes, vooral voorin. Als je ziet wat er allemaal nog op de bank zit, kwaliteit is er genoeg. Toch hebben ze denk ik wel veel respect voor Nederland."

Aan de kritiek op het veldspel van Oranje moet bondscoach Louis van Gaal niet zoveel waarde hechten, vindt Makaay. "Uiteindelijk gaat het om winnen. Het is leuk en aardig als je in de groepsfase drie keer leuk speelt, maar als je daarna in het vliegtuig terug naar huis zit, heb je er helemaal niets aan", zegt hij. "Je ziet dit toernooi duidelijk dat Van Gaal zijn tactiek per wedstrijd bepaalt. Het zou me niet verbazen dat ze het tegen Argentinië op ongeveer dezelfde manier willen aanpakken als in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. En ik denk dat Van Gaal best gelijk kan hebben als hij zegt nu nog iets meer ruimte te krijgen in de omschakeling."

Bron: ANP