Ga naar de inhoud
Halve finale tegen Oranje?

Brazilië naar kwartfinales na wervelende helft tegen Zuid-Korea

Brazilië heeft een feestje gemaakt van de terugkeer van Neymar. Met de van een enkelblessure herstelde vedette weer in de gelederen werd Zuid-Korea al in de eerste helft van de achtste finale van het WK naar een kansloze nederlaag gespeeld. De favoriet van de bookmakers voor de wereldtitel zegevierde met 4-1.

Alle vier de Braziliaanse doelpunten vielen voor rust. Vinícius Júnior legde de bal met een bekeken schot in de verre bovenhoek, Neymar schoof een makkelijk gegeven penalty rustig in de hoek, Richarlison scoorde na een schitterende combinatie en Lucas Paquetá scoorde na een flitsende aanval. Na rust maakte Paik Seung-ho de nederlaag van Zuid-Korea in de 76e minuut een klein beetje draaglijker.

Vrijdag Brazilië-Kroatië

Brazilië treft vrijdag Kroatië in de kwartfinales van het WK in Qatar. De winnaar van die ontmoeting stuit volgende week dinsdag in de halve eindstrijd op Argentinië of het Nederlands elftal. Zuid-Korea verlaat Qatar met de wetenschap dat het slechts een keer op het WK de achtste finales heeft overleefd. Dat gebeurde in 2002 onder bondscoach Guus Hiddink, toen het uiteindelijk als vierde eindigde.

Dochters
Lees ook:
Dochters van zieke Pelé stellen Brazilianen gerust

De wedstrijd leverde nog een bijzondere statistiek op: voor het eerste keer ooit op een WK voetbal heeft een land 26 spelers in actie laten komen. Bondscoach Tite wisselde in de slotfase zijn keeper Alisson Becker voor reservedoelman Weverton. Daarmee hebben nu alle spelers van de Seleção minuten gemaakt.

Louis van Gaal liet op het WK van 2014 ook alle spelers van het Nederlands elftal meedoen, maar toen bestonden de WK-selecties nog uit 23 internationals.

Hart onder de riem Pelé

Na de wedstrijd poseerde de hele selectie met een spandoek van de legendarische Braziliaanse voetballer Pelé. De afgelopen week berichtte een grote krant uit het land dat de 82-jarige legende ongeneeslijk ziek was, en alleen nog palliatieve zorg kreeg. Later ontkenden zijn dochters dat de drievoudig wereldkampioen op sterven ligt.

Pelé zelf had vlak voor de wedstrijd op zijn beurt de spelers van Brazilië geluk gewenst voor de achtste finales. "Ik zal de wedstrijd vanuit het ziekenhuis bekijken en ik zal voor ieder van jullie duimen", schreef hij in een post op Instagram. "We maken deze reis samen. Veel succes voor ons Brazilië!"

Bekijk ook: Fred of Fredzje, Tite of Tietzje? Een lesje WK-Braziliaans

02:14
Fred of Fredzje? En heet de bondscoach Tite of Tietsje? Wie kan dat ons beter vertellen dan Braziliaanse fans zelf? Een lesje WK-Braziliaans voor beginners.