Ga naar de inhoud
WK-droom

Kan Marokko ook Spanje verslaan? 'Met snelheid kunnen we ze echt pijn doen'

Spelers van Marokko vieren feest na de overwinning op Canada. Beeld © SIPA

In Marokko en ver daarbuiten wordt vol spanning toegeleefd naar vanmiddag 16.00 uur, als het Marokkaanse voetbalelftal het in de achtste finales van het WK opneemt tegen Spanje. Fans in Marokko én Nederland hopen op Marokkaans succes, maar 'in principe is het WK al geslaagd'.

De 'Leeuwen van de Atlas' kunnen geschiedenis schrijven: bij winst plaatst de ploeg zich voor de kwartfinale. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn. 

Na overwinningen van Marokko op België en Canada in de groepsfase gingen in onder meer in Amsterdam, Den Haag en Brussel feestvierende fans de straat op. Dat zal bij een overwinning op Spanje niet anders zijn, maar eenvoudig wordt dat niet. Spanje wordt ondanks een nederlaag in de groepsfase tegen Japan gezien als een van de titelfavorieten. 

Analysebureau Opta heeft op basis van statistieken becijferd dat Marokko slechts 14.7 procent kans heeft om in de reguliere speeltijd te winnen van Spanje. Een overwinning van Spanje is volgens de statistici met 61.3 procent een stuk waarschijnlijker. De kans dat een verlenging of strafschoppen uitkomst moeten brengen is volgens Opta 24 procent.

Geschiedenis

Marokko bereikte slechts één keer eerder de achtste finales van een wereldkampioenschap. In 1986 was West-Duitsland met 1-0 te sterk. Alle spelers van de huidige Marokkaanse selectie moesten toen nog geboren worden. 

Marokko
Lees ook:
Marokko wil stunten tegen Spanje en heel Afrika trots maken

Op het vorige WK, in 2018, speelden Marokko en Spanje ook al tegen elkaar. De wedstrijd in de groepsfase eindigde toen in een 2-2 gelijkspel. Marokko wist zich vervolgens niet te plaatsen voor de knock-outfase, Spanje verloor uiteindelijk in de achtste finales van Rusland. 

De ogen van veel Marokkaanse voetbalfans zullen vanmiddag gericht zijn op sterspelers Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat, die in respectievelijk Huizen en Dronten werden geboren. Beide spelers speelden in de jeugd voor Oranje, maar kozen uiteindelijk voor het Marokkaans elftal en spelen nu een grote rol in het succes van het Noord-Afrikaanse team.

Wereldkampioen

Nordin Ghouddani maakt de online voetbaltalkshow Mocro Inside, waarin hij de verrichtingen van het Marokkaanse team met verschillende gasten bespreekt. Vanmiddag maakt hij een live-uitzending vanuit Gorinchem, waar hij de wedstrijd met ongeveer 150 voetbalfans volgt. Hij ziet kansen voor Marokko. "Ik denk dat het 50-50 is, misschien heeft Marokko een licht voordeel", zegt hij.

Spanje
Lees ook:
Spanje wil winnen van Marokko en ook alle fans vermaken op WK

"Spanje kan goed voetballen, maar het is heel veel tiki taka", analyseert Ghouddani. "Als we slim en tactisch spelen kan er veel ruimte liggen in de defensie. Met de snelheid van onze spits kunnen we ze echt pijn doen. Laat ze maar tikken, dan moeten wij toeslaan."

Dat Marokko en Spanje buurlanden zijn, geeft de wedstrijd volgens Ghouddani een extra dimensie. "Er is ook een politiek conflict", verwijst hij naar de omstreden Spaanse exclaves Melilla en Ceuta. "Dat sentiment speelt wel. Maar het is niet zo heftig als bijvoorbeeld bij Nederland-Duitsland."

Mocht Marokko vanmiddag niet weten te winnen, dan vindt Ghouddani dat jammer, maar niet het einde van de wereld. "In principe is het WK al geslaagd," zegt hij. "Maar ik voorzie een finale Nederland-Marokko. En dan wint Marokko natuurlijk."

De winnaar van het duel tussen Marokko en Spanje gaat door naar de kwartfinale. Daar wacht de winnaar van de wedstrijd tussen Portugal en Zwitserland, die vanavond om 20.00 uur wordt gespeeld. 

Steden voorbereid op feestvierders

De politie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bereidt zich voor op mogelijke ongeregeldheden rond de wedstrijd van Marokko. Tijdens de vorige wedstrijden van de ploeg zorgden feestvierende fans op straten en pleinen voor overlast.

In Amsterdam zijn net als vorige week enkele plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daar mag de politie rondom de wedstrijd preventief fouilleren.