Ga naar de inhoud
Noppert belangrijk

Buitenlandse media: 'Oranje mag dromen van wereldtitel'

Man van de wedstrijd, Denzel Dumfries. Beeld © ANP / Ashley Landis

Een 'klinische' overwinning, schrijft The New York Times over de overwinning van Oranje op Team USA. Het Duitse Bild roemt vooral de prestatie van Denzel Dumfries. En de BBC schrijft: "De schoonheid van het eerste doelpunt, dat zelfs de puristen in eigen land zal overtuigen, was een tekenend voorbeeld van hun mogelijkheden."

Volgens The New York Times legde Nederland 'op klinische wijze de tekortkomingen van het Amerikaanse team bloot'. De krant wijst erop dat het Amerikaanse elftal de op één na jongste selectie van het toernooi heeft, en een ploeg in opbouw is. "In die zin zullen veel fans tevreden zijn over de prestatie in Qatar."

'Slordigheden helpen Nederland'

Amerika stond zijn mannetje tegen Wales, Engeland en Iran, schrijft The Times. "Maar Nederland, dat tevreden leek om in de openingsfase de druk te weerstaan, opende de score na tien minuten met een aanval over het hele veld en een schot van Memphis Depay dat het doel in suisde." Ook bij het tweede doelpunt, van Daley Blind, waren de Nederlanders 'ontsnapt aan de aandacht van de verdedigers'.

Het doelpunt van Amerika 'leek alle natuurwetten te trotseren', volgens de krant, 'en krulde op de een of andere manier het doel in'.

De krant wijt de nederlaag aan slordigheden en citeert middenvelder Tyler Adams, die toegeeft dat 'we bij de drie doelpunten een beetje stonden te slapen'. Het artikel besluit: "Na een toernooi waren zoveel zo goed ging, en een avond waarop zoveel zo verkeerd ging, blijft een knagend gevoel over dat ze meer hadden kunnen krijgen."

Oranje
Lees ook:
Oranje naar kwartfinale na solide zege op Verenigde Staten

"Eerst Denzel, dan Washington", kopt het Duitse Bild over de winst van Oranje. Waarmee 'niet de acteur' bedoeld wordt, maar het feit dat de Amerikanen eerst Denzel Dumfries tegenkwamen, en vervolgens door hem teruggestuurd werden naar Washington.

'Eine perfekte Tor-Kopie'

Daarboven staat dan ook het chapeau: 'Holland-ster schiet USA naar huis'. Het blad roemt de verdediger van Inter om zijn twee identieke assists ('eine perfekte Tor-Kopie') en ook nog een eigen treffer.

De rechterverdediger 'beloont zichzelf in de slotfase voor zijn uitstekende prestatie met een doelpunt van zichzelf', schrijven de Duitsers, die ook vaststellen dat Nederland al negentien wedstrijden op rij ongeslagen is.

De Britse omroep BBC brengt in herinnering dat de Amerikaan Pulisic de eerste goed kans van de wedstrijd kreeg. Die werd onschadelijk gemaakt door keeper Noppert. "Die gemiste kans bleek erg duur."

Nederlandse traditie

"Het team van Louis van Gaal antwoordde in de fijnste Nederlandse traditie in de tiende minuut toen Memphis Depay een fantastische aanval van 21 passes bekroonde door de voorzet van Denzel Dumfries binnen te schieten."

Team USA streed voor wat het waard was, volgens de omroep, maar ontbeerde de echte scherpte en kreeg op gelijksoortige wijze het deksel op de neus 'toen Daley Blind met een perfecte timing aan het eind stond van weer een voorzet van Dumfries'.

Grote dreiging Depay en Gakpo

De 'grote ervaring' van de Nederlandse bondscoach maakt volgens de BBC dat Oranje 'niet onderschat mag worden'. "Niemand zal beweren dat dit een klassiek Nederlands elftal is, maar ze hebben kwaliteit op het hele veld, en de schoonheid van het eerste doelpunt, dat zelfs de puristen in eigen land zal overtuigen, was een tekenend voorbeeld van hun mogelijkheden."

De omroep wijst erop dat de verdediging van wereldklasse is, met Virgil van Dijk, Nathan Aké, Blind en Dumfries. Op het middenveld 'brengt Frenkie de Jong controle' en voorin 'gaat echte dreiging uit van Depay en een van de revelaties van het toernooi, Cody Gakpo'.

Van
Lees ook:
Van Dijk na zege tegen VS: 'Elke wedstrijd een stapje beter'

De Belgische krant Het Laatste Nieuws kopt: "Nederland mag blijven dromen van wereldtitel." Ook de Belgen beginnen met de kans van Pulisic: "De Amerikanen begonnen net als tegen Iran verschroeiend aan de wedstrijd en moesten na amper twee minuten altijd op voorsprong staan. Pulisic kon alleen op Noppert af, maar de Nederlandse goalie pakte uit met een prima beenveeg op de poging van de flankaanvaller van Chelsea."

Slordig verdedigen

Volgens de krant kwam Oranje er aanvankelijk niet aan te pas, maar kwam het uit het niets op voorsprong. "Na die treffer van Memphis namen onze noorderburen het commando over en wiegden ze de Amerikanen wat in slaap. Op slag van rust zette Blind Oranje op rozen." Wel zorgde de tegengoal kortstondig 'voor paniek', vond de krant.

De Spaanse krant Marca schrijft dat Amerika in de eerste helft energiek speelde en Nederland goed tegenstand bood. "Maar vlak voor rust werd al die goede energie de grond in geboord." Net als de New York Times ziet Marca in 'slordig verdedigen' door Amerika de sleutel tot de Nederlandse overwinning.

Oranjefans
Lees ook:
Oranjefans in traditionele kleding in Qatar: 'Respectloos? Kom nou'