Ga naar de inhoud
Reactie spelers

Van Dijk na zege tegen VS: 'Elke wedstrijd een stapje beter'

Doelman Noppert en aanvoerder Van Dijk na het eindsignaal. Beeld © ANP

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk was ook na het bereiken van de kwartfinales op het WK kritisch over het spel van Oranje. Tussen de vreugde door klaagde de 31-jarige verdediger een paar keer over de manier van voetballen van Oranje in balbezit. "We willen verbeteren en het gaat elke wedstrijd ook een stapje beter."

Van Dijk noemde de treffers van Oranje fantastisch. "En ik weet niet hoe dat tegendoelpunt erin ging. Maar daarna vonden we toch een manier om te blijven strijden en dat zegt alles over dit team vind ik", zei de speler van Liverpool. Haji Wright zorgde in de 76ste minuut voor de 2-1, Denzel Dumfries bracht de marge vijf minuten later weer naar twee doelpunten.

Mooi affiche

De aanvoerder zei uit te zien naar de kwartfinale van vrijdag. "We gaan ons opmaken voor een mooi affiche." Oranje heeft twee dagen meer om te herstellen. "Dat helpt ons ook wel een beetje", zei Van Dijk.

Uitblinker Denzel Dumfries, die bij de eerste twee doelpunten de voorzet leverde en de derde zelf koel binnenschoot, was blij met de belangrijke rol die hij tegen de VS speelde met Daley Blind, zijn medespeler aan de andere kant van het veld. "Dit is een goede boost voor ons allebei, om zo belangrijk te zijn voor de ploeg."

Oranje
Lees ook:
Oranje naar kwartfinale na solide zege op Verenigde Staten

Blind verwees in zijn reactie naar de kritiek die Dumfries en hij na de eerste WK-duels van Oranje kregen te verwerken. "In Nederland is het sowieso vaker negatief dan positief. En ik ben het ook eens: we moeten beter zijn in balbezit. Maar we hebben gewonnen en zijn door naar de volgende ronde. Het zal me een worst wezen wat iedereen ervan vindt. En er zijn heel veel landen die het op het WK heel moeilijk hebben."

'Alles voor elkaar doen'

Doelman Andries Noppert, die een paar keer beslissend ingreep, prijst de teamgeest van Oranje. Hij noemde de zege 'mooi voor deze groep die alles voor elkaar wil doen'.

Noppert: "We hebben het vandaag echt samen gedaan. Het allerbelangrijkste is dat we hebben gewonnen." De doelman moest al in de 2de minuut ingrijpen en dat deed hij goed. "Mooi dat ik die kan pakken en het team zo kan helpen. Als je dan ook wint, voelt dat speciaal. Voor een keeper is het altijd lekker als je de eerste bal pakt, voor het gevoel is dat goed. Ik dacht: oké, nu zit ik er lekker in."

Bekijk ook: Met snert in de vrieskou – zo keken deze fans naar Oranje

01:05
Het duel van Oranje werd door veel supporters in ronduit frisse omstandigheden bekeken. De oplossing: dekentjes en erwtensoep.