Ga naar de inhoud
Voetbal

Bondscoach Berhalter is ook na nederlaag tegen Oranje trots op VS

Bondscoach Gregg Berhalter van de Verenigde Staten verlaat met een trots gevoel het WK voetbal in Qatar. "Ik denk dat wij de wereld hebben laten zien dat Amerikanen ook kunnen voetballen", zei de oud-speler van PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en SC Cambuur na de nederlaag in de achtste finales tegen het Nederlands elftal (3-1).

De Verenigde Staten speelden in de poulefase gelijk tegen Engeland (0-0) en Wales (1-1) en versloegen Iran (1-0). In de eerste helft hadden de Amerikanen meer balbezit dan het Nederlands elftal. "Maar zij benutten de eerste kans", doelde Berhalter op de 1-0 van Memphis Depay. "En vlak voor rust scoren ze weer terwijl wij aan het drukken waren."

"Nederland is nu al negentien wedstrijden op rij ongeslagen hoorde ik net", zei Berhalter. "Die ploeg versla je niet zomaar. We zaten tijdens de rust met een rotgevoel in de kleedkamer. We waren zeker niet minder dan Nederland, maar stonden wel met 2-0 achter. Toch zijn we voor de 2-1 blijven gaan en die maakten we ook. Maar 5 minuten later maakte Nederland de 3-1. Dat is kwaliteit, maar dat was ook een enorme klap voor ons. Voetbal wordt vaak beslist door momenten. Dat is weer gebleken."

Berhalter kon nog niet zeggen of hij over vier jaar ook bondscoach is tijdens het WK dat de Verenigde Staten samen met Mexico en Canada organiseren. "Ik ben hier alleen maar bezig geweest met dit WK. Daar ga ik de komende tijd maar eens over nadenken", zei hij. "Maar deze ploeg heeft toekomst. Dit is een zeer jonge ploeg met heel veel talent."

Bron: ANP