Ga naar de inhoud
Voetbal

Oranje voor zevende keer bij laatste acht landen op WK

Het Nederlands elftal heeft zich bij het wereldkampioenschap voetbal voor de zevende keer in de geschiedenis geschaard bij de laatste acht landen. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal verzekerde zich van een plek in de kwartfinales dankzij een zege van 3-1 op de Verenigde Staten.

In 1974 en 1978 had het WK nog een andere opzet dan nu. Oranje bereikte beide keren de finale, maar verloor achtereenvolgens van West-Duitsland en Argentinië. Het duurde tot het WK van 1994 tot het Nederlands elftal daarna weer doordrong tot de kwartfinales. Brazilië was in de Verenigde Staten met 3-2 te sterk voor het elftal van de toenmalige bondscoach Dick Advocaat.

In 1998, onder leiding van Guus Hiddink, eindigde Oranje in Frankrijk als vierde. De vijfde en zesde keer dat Nederland bij de laatste acht landen van de mondiale eindronde zat, was in 2010 en 2014. In 2010 verloor Oranje met Bert van Marwijk als bondscoach in de finale van Spanje. Van Gaal eindigde vier jaar later met het Nederlands elftal als derde in Brazilië.

Oranje neemt het vrijdag in de kwartfinale in Qatar op tegen Argentinië of Australië.

Bron: ANP