Ga naar de inhoud
Getergd

Bloedstollende ontknoping: Zuid-Korea plaatst zich in blessuretijd ten koste van Uruguay

Luis Suarez na de uitschakeling van Uruguay Beeld © ANP

Zuid-Korea heeft zich op de valreep geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. Het elftal van Paulo Bento was met 2-1 te sterk voor groepswinnaar Portugal, nadat Hwang Hee-chan in de blessuretijd het winnende doelpunt had gemaakt.

Portugal opende sterk en leidde al na vijf minuten. Zuid-Korea, dat moest winnen, kreeg na een klein half uur weer hoop. Kim Young-gwon werkte de 1-1 binnen, nadat een corner via de schouder van Ronaldo voor zijn voeten was gevallen. 

Paulo Bento, de geschorste Portugese bondscoach van Zuid-Korea, zag vanaf zijn tribuneplek echter dat zijn ploeg lange tijd weinig wist te creëren. In de blessuretijd viel de bevrijdende treffer alsnog. Na een snelle uitbraak schoot Hwang Hee-chan Zuid-Korea naar de zege en de achtste finales.

Bloedstollend

De ontknoping in groep H was bloedstollend. Alleen Portugal was voor deze wedstrijd al zeker van plaatsing, de andere drie ploegen (Ghana, Zuid-Korea en Uruguay) konden zich nog plaatsen. 

Duitsland
Lees ook:
Duitsland uitgeschakeld op WK na Japanse zege tegen Spanje

Ghana had van de drie de beste papieren en had aan een gelijkspel tegen Uruguay genoeg. Uruguay moest winnen, schoot uit de startblokken en leidde al bij rust met 0-2. Op dat moment zou dat voldoende zijn voor de ploeg van Luis Suárez, omdat Zuid-Korea tegen Portugal nog gelijkstond. En dat bleef het tot diep in de tweede helft.

Defensief gewisseld

Uruguay besloot zelfs defensief te wisselen, maar leek te zijn vergeten dat Zuid-Korea aan een enkele treffer genoeg had. Die viel in de blessuretijd, waardoor Zuid-Korea - Portugal eindigde in 2-1.

Op jacht

Zuid-Korea kwam daardoor op 4 punten. Daarop zou ook Uruguay uitkomen bij winst, maar de Zuid-Koreanen hadden een beter doelsaldo. Uruguay, dat al zijn aanvallers naar de kant had gehaald, moest op jacht naar nóg een treffer, maar had de pech dat het in Ghana een zeer getergde tegenstander trof.

Zij waren het namelijk die in 2010 de halve finale door de neus geboord kregen toen Suárez in de verlenging een bal uit het Uruguayaanse doel sloeg en Ghana de toegekende penalty miste.

Ghana, ook al was het uitgeschakeld, zette in Qatar alles op alles om een derde doelpunt van Uruguay te voorkomen en slaagde daarin, met name dankzij enkele geweldige reddingen van doelman Ati-Zigi.

Bekijk ook: Fred of Fredzje, Tite of Tietzje? Een lesje WK-Braziliaans

02:14