Ga naar de inhoud
Snotterig door airco

Van Gaal maakt zich zorgen om verkouden spelers

Van Gaal nieuwe bondscoach België? 'Heb er al over nagedacht'

01:45

Louis van Gaal maakt zich zorgen over het aantal spelers in de selectie van het Nederlands elftal dat verkouden is geworden in Qatar. Steeds meer internationals kuchen of zijn snotterig, vermoedelijk vanwege de vele airco's in Doha.

"Als dit in de groep rondgaat, dan is het zorgelijk", zei de bondscoach een dag voor het duel met de Verenigde Staten bij de NOS.

Van Gaal besloot donderdag aangepast te trainen. Hij zag af van het traditionele partijtje tussen de beoogde basisploeg en de wisselspelers. "Ik heb ze een dagje rust gegund. Ik luister naar mijn spelers."

Snotterig

Van Gaal wil niet vertellen hoeveel internationals verkouden zijn. Eerder op dit WK schoven Frenkie de Jong en Marten de Roon snotterig aan bij een persconferentie.

"Ik ben wat verkouden en heb een beetje last van mijn keel", zei De Jong vlak voor het tweede groepsduel met Ecuador. "Maar dat is geen probleem, ik kan gewoon spelen." 

De Roon schoof donderdag nog met een nasale stem aan bij de aanwezige pers. "Ik heb iets te dicht bij Frenkie gespeeld, denk ik", grapte hij.

Beste
Lees ook:
Beste Louis, zó winnen we straks van de VS

Airco's

Bondscoach Gregg Berhalter van de Verenigde Staten was niet verbaasd toen hij hoorde dat veel spelers van het Nederlands elftal verkouden zijn. "Daar hebben we allemaal last van hier", zei hij. "Ik heb mezelf zelfs een aantal dagen heel beroerd gevoeld. Dat komt echt door die airco's."

Het is in Doha overdag 30 graden of warmer. In de stadions, hotels, taxi's en bussen loeien airco's zo hard dat veel mensen het koud hebben.

Coach VS heeft 'goede hoop op Pulisic'

De Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter heeft er vertrouwen in dat Christian Pulisic zaterdag mee kan doen in de achtste finale tegen Oranje. De 24-jarige aanvaller liep in het laatste pouleduel met Iran een bekkenkneuzing op en pas na de laatste training op vrijdag moet blijken of hij fit genoeg is om mee te doen.

"We zullen zo op het trainingsveld zien hoe het gaat. Maar ik heb goede hoop en verwacht hem er normaal gesproken bij", aldus Berhalter. 

Kansen tegen Oranje

Berhalter, die in Nederland voetbalde bij SC Cambuur, Sparta Rotterdam en PEC Zwolle, zei kansen te zien tegen Oranje. 

"Zij hebben fantastische spelers met heel veel kwaliteiten, maar als team kunnen we ze het lastig maken." Berhalter genoot tijdens de poulewedstrijden van de energie die zijn spelers in de wedstrijd stopten.

Oranje kent geen geheimen voor Berhalter. "We hebben ze de afgelopen elf maanden uitgebreid geanalyseerd", vertelde hij. "Na onze zege op Iran zijn we alles weer gaan bekijken. We zijn er klaar voor."

Mist
Lees ook:
Mist Oranje strijd en passie? 'Winnen wordt in Nederland niet gestimuleerd'

Ook Van Gaal prees de Amerikaanse ploeg. "Ik denk dat ze zich goed ontwikkeld hebben. Dat is typisch Amerikaans, denk ik. Dat de ontwikkeling snel gaat." 

"Als je ze ziet voetballen, vind ik het geen verrassing dat ze de poule hebben overleefd. Ik denk dat ze zelfs een van de beste teams van het toernooi hebben. Alles is goed op elkaar afgestemd. Het zal een lastige wedstrijd worden, maar het is ook niet onoverkomelijk voor ons om te winnen."

Strafschoppen

Mocht het aankomen op strafschoppen in de knock-outfase, dan heeft Van Gaal zijn spelers goed voorbereid, denkt hij. "Ik wil dat mijn spelers met vertrouwen een penalty nemen. De keeper is erg belangrijk, daarom hebben we argumenten aangedragen wie daarin de beste was. Dat kan een plus zijn. Al is het maar een klein plusje."

Van Gaal haalde in september Peter Murphy bij Oranje. De oud-volleybaltrainer richtte zich met de spelers van het Nederlands elftal op strafschoppen en het mentale gedeelte dat daar bij komt kijken. Van Gaal houdt geheim welke keeper hij inzet als strafschoppen de beslissing moeten brengen.

Bondscoach van België

De stemming zat er tijdens de persconferentie weer goed in bij Van Gaal. "Of ik in België aan de slag wil als bondscoach? Dan zul je mijn vrouw Truus moeten overtuigen", zei hij tegen een Belgische journalist die informeerde of hij na het WK beschikbaar is. 

Kritiek

Waar journalisten uit andere landen Louis van Gaal vroegen of hij na het toernooi alsjeblieft bondscoach van hun land kan worden, wilden de Nederlanders graag weten waar hij zich na drie tegenvallende wedstrijden in de groepsfase zaterdag tegen de Amerikanen nou precies aan vast denkt te kunnen houden.

Volgens de bondscoach toont Oranje progressie. "Ik vond het tegen Qatar al een stuk beter", zei hij. "Wat nog meer houvast geeft is dat we met een aantal jongens begonnen die niet fit waren en dat nu wel zijn.

We zijn de groepsfase vrij makkelijk doorgekomen, nu gaat het echt beginnen. We hebben gewoon een heel goede groep. Ik ben de enige die dat ziet blijkbaar, het zal wel aan mij liggen."