Ga naar de inhoud
Uitgeschakeld op WK

Duitsers diep teleurgesteld: 'Gênant! We liggen eruit!'

Beeld © Xinhua News Agency

Wat is er aan de hand met voetballand Duitsland? In 2014 werd Die Mannschaft nog wereldkampioen, maar zowel dit als vorig WK werd niet eens een plek in de knock-outfase bereikt. De kritiek in de Duitse kranten liegt er niet om.

'Duitsland faalt opnieuw in de groepsfase', aldus Der Spiegel. 'Hoe gênant! We liggen eruit', kop Bild in hoofdletters. De Duitsers openden het toernooi met een 'beschamende' nederlaag. "Het is een schande. Na Rusland 2018 dachten we: erger kan het niet. Sinds vandaag weten we: het werd erger. Drie toernooien op rij waarin we niets hebben gepresteerd."

Ook de conclusie op de Duitse tv is hard: de tweede vroege aftocht op rij op het WK heeft een einde gemaakt aan de reputatie van de Duitse voetballers op grote toernooien. "We zijn geen toernooiploeg meer", zei oud-international Thomas Hitzlsperger, die werkt als analyticus voor de televisiezender ARD.

Door winst Japan uit het toernooi

Duitsland won gisteravond de laatste groepswedstrijd van Costa Rica met 4-2, maar eindigde door de verrassende zege van Japan op Spanje (2-1) toch als derde in de groep. Op het WK in 2018 moesten de Duitsers ook al na de groepsfase naar huis.

Grootmacht
Lees ook:
Grootmacht Duitsland ondanks zege al uitgeschakeld op WK

Volgens Hitzlsperger moet het Duitse voetbal kritisch naar zichzelf kijken. "Zijn we werkelijk zo goed, hebben we echt zo veel goede spelers als we denken? Ik weet het niet meer zeker", zei de 40-jarige oud-speler van onder meer Aston Villa en VfB Stuttgart.

'Gaat ook om mentaliteit'

Sami Khedira, die met Duitsland wereldkampioen werd in 2014, wees op de opleiding van de spelers. "We hebben spannende aanvallers, maar voetbal is meer dan alleen 'gokken'. Voetbal gaat ook om mentaliteit", aldus Khedira, die wees op de 'banale fouten' die op het WK door de verdediging werden gemaakt.

Volgens Khedira moet bondscoach Hansi Flick ondanks de afgang een nieuwe kans krijgen om zich te bewijzen. Over minder dan twee jaar is het EK in Duitsland. "Het is duidelijk dat hij kritisch op zichzelf is. Hij heeft een goede spelopvatting, hij kan mensen inspireren. Ik vind hem een extreem goede trainer."

Hitzlsperger zei het ook onzin te vinden om de trainer te ontslaan. "Voor Flick is dit een bittere ervaring. Hij verdient het om het beter te doen bij het Europees kampioenschap."