Ga naar de inhoud
Rodekaartenregen

Oranje strandde twee keer in achtste finale WK, in beladen duels

Het Nederlands elftal probeert zaterdag ten koste van de Verenigde Staten de kwartfinales van het WK te halen. In de tien vorige deelnames aan de mondiale titelstrijd strandde Oranje twee keer in de achtste finales, in 1990 en 2006. Beide keren liet het Nederlands elftal zich niet van zijn beste kant zien.

Bij het veelbesproken WK van 1990 wist Europees kampioen Oranje de favorietenrol niet waar te maken. In de groepsfase speelde het elftal van bondscoach Leo Beenhakker gelijk tegen Egypte (1-1), Engeland (0-0) en Ierland (1-1).

Spugende Rijkaard

In de achtste finales tegen West-Duitsland verloor Nederland met 2-1. Frank Rijkaard kreeg geel voor een overtreding op Rudi Völler en spuugde hem in zijn haar. De scheidsrechter stuurde beide spelers kort daarna met een rode kaart weg, waarna Rijkaard nog een keer spuugde op Völler.

Mist
Lees ook
Mist Oranje strijd en passie? 'Winnen wordt in Nederland niet gestimuleerd'

Ook de uitschakeling van 2006, tegen Portugal (0-1), is veelbesproken. Toen bleef het niet bij één rode kaart. Portugal kwam via Maniche halverwege de eerste helft op voorsprong. Oranje was via Phillip Cocu, nog dicht bij een treffer maar de lat stond de gelijkmaker in de weg.

Rodekaartenregen

Vooral de tweede helft werd er nog maar weinig gevoetbald. Scheidsrechter Valentin Ivanov stuurde vier spelers weg met een rode kaart na twee keer geel. Acht andere spelers kregen één gele kaart. In totaal greep Ivanov dus twintig keer in de borstzak naar een kaart.

Met
Lees ook
Met duizenden arbeidsmigranten naar het WK kijken: 'Dankjewel FIFA'

Bij Oranje, dat onder leiding stond van bondscoach Marco van Basten, kregen Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst rood en bij Portugal Costinha en Deco.

Portugal en Nederland verbraken in dat duel een record. Nog nooit vielen er zoveel rode en gele kaarten in één WK-wedstrijd.