Ga naar de inhoud
WK voetbal

Argentinië en Polen door naar achtste finales, Mexico ondanks winst uitgeschakeld

De Argentijnen vieren feest na de 2-0. Beeld © ANP / Maurice van der Steen

De droom van Lionel Messi en heel Argentinië om het laatste wereldkampioenschap van de sterspeler te bekronen met de titel leeft nog steeds. De Argentijnen wonnen met 2-0 van Polen, dat ondanks de nederlaag ook doorgaat naar de achtste finales.

Dat Mexico in de andere groepswedstrijd met 2-1 won van Saudi-Arabië was uiteindelijk alleen om de eer. Mexico en Polen eindigden in punten gelijk en ook het doelsaldo was lange tijd hetzelfde. Totdat Saudi-Arabië in de blessuretijd de aansluitingstreffer in dat duel scoorde en de laatste Mexicaanse hoop teniet deed.

Argentinië plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde. Dat leek na de eerste groepswedstrijd niet meer te gebeuren toen ze met 2-1 verloren van Saudi-Arabië.

Gemiste strafschop

Toen Lionel Messi vlak voor rust ook nog eens een discutabele strafschop miste, zullen toch flink wat Argentijnen even een doemscenario in hun hoofd voorbij hebben zien komen.

Dat dat uiteindelijk niet nodig bleek, had de tweevoudig wereldkampioen te danken aan Alexis Mac Allister en Julián Álvarez.

Tunesië
Lees ook:
Tunesië stunt tegen Fransen, toch gaat Australië samen met wereldkampioen door

Eerstgenoemde scoorde vlak na rust de bevrijdende 1-0 uit een voorzet van Nahuel Molina. Vlak daarna had Messi bijna toch zijn doelpunt te pakken: na een prachtige solo waarbij hij vier Polen bezighield, ontbrak het alleen aan de afronding.

In de 67ste minuut wist Argentinië dat het goed zat toen Álvarez de bal knap in de verre hoek schoot. 

Mexicanen uitgeschakeld

In de andere wedstrijd had Saudi-Arabië bij aanvang de beste papieren door de zege in de eerste wedstrijd tegen Argentinië. Maar toen zij vlak na rust op achterstand kwamen tegen de Mexicanen door een doelpunt van Henry Martín, waren de kaarten ineens heel anders geschud.

Saudische
Lees ook:
Saudische koning geeft iedereen dag vrij na zege op Argentinië

Niet veel later was het ook al 2-0: Luis Chávez scoorde uit een vrije trap. Toen ook nog het derde doelpunt viel begonnen de Mexicanen zich al te verheugen op een volgende ronde. Maar dat feestje duurde niet lang want het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Omdat de Mexicanen zelf niet meer scoorden leek het heel lang aan te komen op het zogeheten fair-playklassement. Mexico en Polen stonden precies gelijk in punten, doelpunten en onderling resultaat. Polen had alleen minder gele kaarten ontvangen. Dat dat uiteindelijk niet meer belangrijk was kwam door een laat doelpunt van Saudi-Arabië dat de Mexicaanse hoop aan flarden schoot.

Nederland mogelijk tegen Argentinië 

De Argentijnen spelen zaterdag in de achtste finale tegen Australië. De winnaar van die wedstrijd neemt het mogelijk op tegen Nederland als Oranje weet te winnen van de Verenigde Staten. Polen speelt een dag later tegen wereldkampioen Frankrijk.