Ga naar de inhoud
Voetbal

België snakt naar terugkeer Lukaku in cruciaal duel met Kroatië

Het is nog steeds onduidelijk of Romelu Lukaku donderdag aan de aftrap verschijnt voor het cruciale groepsduel van België met Kroatië op het WK. Bondscoach Roberto Martínez heeft zijn topscorer harder nodig dan ooit. Maar is de spits voldoende fit om een unieke generatie voetballers in het toernooi te houden?

De 29-jarige Lukaku miste het eerste groepsduel met Canada (1-0) en maakte geen indruk tijdens een korte invalbeurt in de verloren wedstrijd tegen Marokko (0-2). Een hamstringblessure heeft hem bijna drie maanden aan de kant gehouden. Zijn vervanger Michy Batshuayi maakt nog geen indruk. En België moet waarschijnlijk winnen om de achtste finales te halen.

Batshuayi tekende wel voor de enige treffer van België op dit WK. Voor het eerst sinds het WK van 1930 hebben de Belgen niet meer dan eenmaal gescoord in de eerste twee duels van een mondiale eindronde. Vier jaar geleden in Rusland stond de teller na twee wedstrijden al op acht treffers. "Lukaku is een belangrijke speler in onze ploeg, zeker als het erom gaat", zei Martínez op een afsluitende persconferentie voor het duel met Kroatië. "Als hij in de spits staat, dan kunnen we directer spelen. Daarnaast is hij ook een van de leiders van onze ploeg. Of hij gaat starten? Dat is onzeker."

Conflict Vertongen en De Bruyne

Lukaku is niet alleen topscorer van België. Volgens de Franse sportkrant L'Équipe heeft hij na de nederlaag tegen Marokko ook voorkomen dat Jan Vertonghen op de vuist is gegaan met Kevin De Bruyne en Eden Hazard. De oud-verdediger van Ajax zou woedend zijn geweest na opmerkingen van zijn ploeggenoten over de trage defensie van de Belgen. Volgens hem ligt het probleem bij de Rode Duivels op dit WK vooral in de voorhoede.

"We hebben ons te veel laten leiden door fakenews en kritiek van de buitenwereld", zei Martínez. "Het is raar om te zien dat media in België meegaan met valse berichtgeving. Het lijkt alsof de jacht naar roddels momenteel belangrijker is dan de waarheid. Ik zou als journalist mijn land steunen."

Laatste kans op hoofdprijs

Het WK in Qatar is voor een unieke generatie Belgische voetballers de laatste kans om samen een hoofdprijs te pakken, na een derde plaats op het WK van 2018 en verloren kwartfinales van de EK's van 2016 en 2020. "Maar of we nu winnen of verliezen van Kroatië, deze generatie verdient heel veel respect", zei Martínez. "Ze hebben zo'n vier jaar bovenaan de wereldranglijst gestaan. Ze hebben België zoveel gebracht. Dat is uniek voor een ploeg van een land met zo'n 11 miljoen inwoners."

Bron: ANP