Na de winst van Marokko op België was het in de grote steden van Nederland en België onrustig - er braken onregelmatigheden uit - maar sportief gezien is Marokko bezig geschiedenis te schrijven op dit WK. Vandaag komt het Noord-Afrikaanse land weer in actie, tegen Canada. De achtste finale ligt binnen handbereik. Het belooft een spannende dag te worden, ook voor de andere twee voetballanden uit deze groep: Kroatië en België.
Het was zondag de eerste WK-winst voor Marokko in 24 jaar en niet te vergeten óók een gevoelige nederlaag voor België. De Rode Duivels stonden notabene op plek 9 op de lijst van kanshebbers om wereldkampioen te worden.
Maar de Marokkanen waren de Belgen dus de baas. De ploeg van bondscoach Walid Regragui won met 2-0 door doelpunten in de tweede helft van Abdelhamid Sabiri en voormalig AZ-speler Zakaria Aboukhlal.
Was Marokko zo goed of België zo slecht? Dat is altijd de vraag. De Belgen oogden zwak. Volgens de BBC lijkt het einde nabij voor de generatie spelers die vier jaar geleden de halve finale van het WK haalde, zo luidde het commentaar. De Rode Duivels staan op plek drie. Alleen de eerste en de tweede positie in de groep geven toegang tot de knock-outfase. Marokko en Kroatië staan er dus het beste voor:
Dit zijn de opties
Marokko haalde alleen in 1986 de knock-outfase op een WK en de kans dat dit nu weer gebeurt is levensgroot. Het moet alleen nog even winnen of gelijkspelen, vanmiddag om 16.00 uur.
Zelfs bij verlies is er nog een mogelijkheid, maar dan is het wel afhankelijk van wat België doet. De opties om de achtste finale te bereiken:
- Bij winst is Marokko geplaatst voor de achtste finale. Als België dan ook wint, ligt Kroatië uit het toernooi.
- Ook een gelijkspel is voor Marokko genoeg. Als België dan wint, ligt Kroatië uit het toernooi.
- Bij verlies kan Marokko doorgaan als ook België verliest van Kroatië. Als België gelijkspeelt tegen Kroatië is er ook nog een kans. Dan wordt gekeken welk land het beste doelsaldo heeft, zie kader:
Regels bij gelijk aantal punten
- Aantal punten
- Doelsaldo
- Doelpunten gescoord
- Punten behaald in onderlinge wedstrijden
- Doelsaldo in onderlinge wedstrijden (als 3 teams of meer evenveel punten hebben)
- Doelpunten in onderlinge wedstrijden (als 3 teams of meer evenveel punten hebben)
- Fairplay-punten (op basis van gele en rode kaarten)
- Loten
Hoe goed is Marokko? En hoe groot is de kans dat het land vandaag wint van Canada? De voetbalanalisten zijn erover uit dat Marokko bezig is aan een topprestatie, in een op papier lastige groep met België en Kroatië. Tegen Kroatië werd knap gelijkgespeeld. Ook veelzeggend: Marokko kreeg geen enkele goal tegen dit WK.
De controlerende middenvelder Sofyan Amrabat zorgt voor de stabiliteit in de ploeg en oud-Ajacied Hakim Ziyech, de ster van het team, was zeer belangrijk met een assist bij de tweede goal tegen België.
Voor de Canadezen staat eigenlijk alleen de eer nog op het spel: ze hebben geen kans meer om de achtste finales te bereiken. De laatste wedstrijd tussen beide landen was een vriendschappelijk duel op 11 oktober 2016. Marokko won toen met 4 - 0.
Marokko straks tegen Spanje?
Als Marokko zich plaatst voor de achtste finale komt het tegen een van de twee winnaars uit groep E. Daarin zitten: Spanje, Japan, Costa Rica en Duitsland.
Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied
Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. Dat is besloten omdat deze wedstrijd wordt gezien als risicowedstrijd, op basis van informatie die is verkregen na de rellen van zondag die volgden op het duel Marokko-België.
Na de wedstrijd van zondag gingen in Amsterdam-West zo'n vijfhonderd voetbalsupporters de straat op, onder meer op het Mercatorplein. Het feest sloeg echter al snel om in rellen. Zo werd zwaar vuurwerk afgestoken, moesten verkeersborden en ruiten van een bloemenstal en supermarkt het ontgelden en ontstonden meerdere brandjes. Een deelauto werd in brand gestoken.
Daar zal nu streng tegen worden opgetreden, waarschuwt burgemeester Halsema. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied 'betekent dat de politie, op het moment dat er sprake is van zwaar vuurwerk of een sterke aanwijzing daarvan, of van wapens, of er dingen vernield worden, mag optreden in een vroeg stadium'. Maar de burgemeester benadrukte ook: "Feesten op straat mág en hoort bij een voetbaltoernooi als het WK."