Ga naar de inhoud
'Waak voor onderschatting'

Beste Louis, zó winnen we straks van de VS

Spelers van Amerika na de 1-0 tegen Iran. Christian Pulisic ligt geblesseerd in het doel. Beeld © ANP / Ali Haider

Wil Oranje op het WK voetbal winnen van Amerika, dan moet het waken voor onderschatting én voor razendsnelle counters. "Het is een lastige tegenstander met veel snelheid voorin", zegt keeper Eloy Room, die al drie jaar in de Amerikaanse profcompetitie MLS speelt.

"Nederland is favoriet tegen Amerika, uiteraard. Maar pas op, je moet Amerika niet onderschatten. Ze hebben gevaarlijke 'wapens' en kunnen grotere tegenstanders verrassen", zegt Room.

De 33-jarige keeper stond in Nederland onder de lat bij Vitesse en PSV en is international voor Curaçao. Sinds 2019 speelt hij bij Columbus Crew uit Ohio, dat uitkomt in de hoogste Amerikaanse divisie MLS. In 2020 werd Room landskampioen met de ploeg.

Timothy Weah snel en onberekenbaar

Room zegt dat het team een goede mix is van talenten en ervaren spelers. "Achterin staan de wat meer ervaren jongens. Voorin meer de talentvolle, jonge spelers. Onder wie de spits Timothy Weah."

Weah speelt bij het Franse Lille en is een gevaarlijke klant voor de Nederlandse defensie, zegt Room. "Hij is sterk, snel en gretig. Als Nederland op de helft van de tegenstander speelt, moet je oppassen voor een counter. Dit is een jongen die er snel uit komt en razendsnel toeslaat. Hij is onberekenbaar en kan een wedstrijd plotseling openbreken."

Verenigde
Lees ook:
Verenigde Staten na winst tegen Iran tegenstander Oranje

Daarnaast beschikt het team over ervaren spelers die ervaring hebben in de grote Europese competities. Vooral Christian Pulisic springt eruit: de sterspeler speelt bij Chelsea in de Premier League. Of hij mee kan doen tegen Nederland, is onzeker. Hij raakte geblesseerd toen hij de 1-0 maakte tegen Iran, waarna hij in botsing kwam met de keeper.

Nul houden

Andere bekende spelers zijn Sergiño Dest, die bij Ajax werd opgeleid en nu uitkomt voor AC Milan; Weston McKennie van Juventus en Brenden Aaronson van Leeds United.

Maar de grote kracht van Amerika is toch vooral de teamgeest, zegt Room. "Mentaal zijn Amerikanen ijzersterk. Ze zijn bereid voor elkaar te vechten. Ze geven nooit op. Daarbij kunnen Amerikanen in teamsporten altijd boven zichzelf uitstijgen. Dit team is, in één woord, degelijk. Ze geven achterin weinig weg. Dat blijkt ook wel: twee keer de nul gehouden tegen Iran en Engeland. Alleen tegen Wales kregen ze een doelpunt tegen, uit een penalty. Ze houden het simpel. Verdedigend staat het goed."

Voor
Lees ook:
Voor bondscoach Van Gaal gaat het WK nu pas beginnen

Dat zal dan ook het spelbeeld worden, verwacht de keeper: "Amerika zal verdedigend spelen, en loeren op die ene kans. En die ene kans komt altijd. Vooral omdat Nederland aanvallend zal willen spelen. Je moet oppassen met de ruimte die je weggeeft achter de verdediging."

Bondscoach Louis van Gaal gaf ook al aan dat Amerika een gevaarlijke tegenstander is. "Ik weet uit ervaring dat wedstrijden tegen landen als de Verenigde Staten en Australië, die we op het WK van 2014 in Brazilië tegenkwamen, altijd heel lastig zijn", zei de 71-jarige trainer. "Ze zijn heel fanatiek en scherp op de bal." Oranje won acht jaar geleden in de poulefase ternauwernood van Australië, met 3-2.

Toch zal de kwaliteit van de spelers uiteindelijk de doorslag geven, verwacht Eloy Room. "Ik denk dat Nederland wint. Het zal niet gemakkelijk worden, het wordt een gevecht, maar ik geloof dat Nederland in het toernooi aan het groeien is."

Bommetje in groepsapp

In de groepsapp van zijn team Columbus Crew is het nu nog rustig, maar de komende dagen ontstaat er 'ongetwijfeld wat trash talk', lacht hij. "Ik ga wel even een bommetje droppen in de app."

De wedstrijd Nederland-Verenigde Staten is aanstaande zaterdag om 16.00 uur. Op het spel staat een plek in de kwartfinale.

Bekkenkneuzing
Lees ook:
Bekkenkneuzing voor Amerikaanse voetbalheld Pulisic