Ga naar de inhoud
Voetbal

Gakpo schaart zich in rijtje met Neeskens, Bergkamp en Sneijder

Voor de derde groepswedstrijd op rij opende Cody Gakpo tegen Qatar de score voor het Nederlands elftal. Dit keer met zijn rechtervoet, na een rake kopbal tegen Senegal en een verwoestende uithaal met links tegen Ecuador. "Als je het zo zegt, dan lijkt het een bijzondere hattrick", lachte de aanvaller van PSV.

Gakpo is 'on fire' op het WK in Qatar. Zijn naam valt tijdens iedere persconferentie van Oranje. Vooral Engelse journalisten raken niet over hem uitgepraat. Ze willen van alle spelers en bondscoach Louis van Gaal van het Nederlands elftal weten of de geboren Eindhovenaar klaar is voor een vertrek naar Manchester United.

De gedeeld topscorer van het WK, samen met de Fransman Kylian Mbappé en Enner Valencia van Ecuador, is gestreeld door alle belangstelling. "Maar ik ben daar nu niet mee bezig", zei hij. "Echt, ik wil hier met het Nederlands elftal presteren. Daar gaat het nu om. Ik wil mezelf verbeteren, want ik ook kan beter. Wat er later komt, dat zien we eventueel later wel. Dat is nu niet belangrijk."

Vertrouwen

"Uiteindelijk ben ik een paar keer het eindstation geweest, maar we doen het als team", weet Gakpo. "Iedereen helpt elkaar. We zijn door naar de achtste finales. We waren vaster aan de bal dan in de vorige wedstrijden, we hadden iets meer controle. We hebben weer gewonnen. Ik denk dat dit vertrouwen geeft."

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om hoe het Nederlands elftal als team presteert. Maar Gakpo schaarde zich met zijn treffer tegen Qatar in een bijzonder rijtje. Alleen Johan Neeskens (1974), Dennis Bergkamp (1994) en Wesley Sneijder (2010) scoorden ook in drie achtereenvolgende WK-duels. "Als je het zo zegt, dan is het wel bijzonder", erkende hij.

Positie Gakpo

Louis van Gaal gebruikt de PSV-linksbuiten op het WK afwisselend als aanvallende middenvelder en centrumaanvaller. "Ik moest hem even overtuigen, maar nu vindt hij me een fantastische trainer", zei de bondscoach. Gakpo vormde tegen Qatar een aanvalsduo met Memphis Depay. "De bondscoach bekijkt alles per wedstrijd. De positie die ik bij PSV heb, die bestaat niet in het systeem dat het Nederlands elftal voetbalt", weet hij.

"Als nummer 10 moet ik meer met middenvelders combineren", merkt Gakpo op. "En als spits heb ik veel ruimte, samen met Memphis." Depay is zeer te spreken over zijn nieuwe maatje voorin bij Oranje. "Hij laat steeds weer zien dat hij belangrijk voor ons is. Cody is een heel goede voetballer en steekt hier in zeer goede vorm. Zulke spelers kunnen we goed gebruiken met de beslissende fase van het toernooi op komst."

Bron: ANP