Ga naar de inhoud
Zege Oranje

Buitenlandse media zien in Gakpo nieuwe ster, niet onder indruk van Oranje

Cody Gakpo. Beeld © ANP

Dat het Nederlands elftal zich heeft geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal leidt in het buitenland niet tot verbaasde reacties. De manier waarop dat gebeurde wel. Het aanvalsspel van Oranje zou zelfs het meest trage van alle deelnemers zijn. Eén persoon valt wel in positieve zin op: Cody Gakpo wordt alom geprezen.

In Engeland houdt men de verrichtingen van de PSV-aanvaller goed in de gaten. Volgens The Sun is Gakpo een van de sterren van dit WK en mag Manchester United zich achter de oren krabben dat het afgelopen zomer niet vol voor de aanvaller is gegaan, omdat hij nu waarschijnlijk meer zal kosten.

Drie op rij

De boulevardkrant licht daarnaast uit dat Gakpo pas de vierde Nederlander ooit is die drie WK-duels op rij wist te scoren. Eerder deden Johan Neeskens (1974), Dennis Bergkamp (1994) en Wesley Sneijder (2010) dit. Daarbij de aantekening dat het voor Gakpo pas zijn eerste duels op het WK zijn.

Oranje
Lees ook:
Oranje als groepswinnaar door naar laatste 16 na winst op gastland Qatar

Ook de BBC zoomt in op de Eindhovenaar en benadrukt dat Manchester United nog steeds geïnteresseerd zou zijn in de aanvaller. Volgens de Britse omroep is zijn marktwaarde door het WK flink gestegen en zal dat blijven gebeuren als hij zo doorgaat. 

Ook somt de BBC de indrukwekkende statistieken van Gakpo nog eens op: 17 doelpunten en 18 assists in slechts 29 wedstrijden.

Langzame aanval

Toch is het zeker niet allemaal positief. De Spaanse krant Marca is verre van onder de indruk van onze Oranjeleeuwen. Volgens de krant kan het Nederlands elftal worden gezien als het team dat het langzaamst aanvalt van alle deelnemers.

Ook is de plaatsing van het Nederlands elftal voor de volgende ronde nog niets, zeggen de Spanjaarden. "Qatar is geen graadmeter voor wat nog komen gaat."

Met het huidige spel verwacht de krant niet dat het team van Van Gaal nog veel potten gaat breken dit toernooi. Toch ziet de krant ook lichtpuntjes: "Deze selectie kan alleen nog maar beter worden."

Minister
Lees ook:
Minister Helder vond OneLove-speldje 'meest geëigende' gebaar

Het Duitse Bild vat de wedstrijd van Oranje samen onder de noemer 'plicht volbracht'. De Duitsers zagen in Gakpo iemand die 'extra klasse' aan de wedstrijd toevoegt. Iets wat nodig was, omdat ook Bild vindt dat Nederland erg traag speelde in balbezit.

Bild zag een pragmatisch spelend Nederland dat puur voor het resultaat ging. "Het ligt misschien niet voor de hand, maar het valt Oranje niet kwalijk te nemen dat ze het doen."