Ga naar de inhoud
Voetbal

Minister Helder: Palestijnse band is reactie op OneLove-campagne

Sportminister Conny Helder was niet verbaasd toen de Qatarese minister die dinsdag naast haar zat in het Al Bayt-stadion in Al Khor, kort voor aanvang van de WK-wedstrijd tussen Nederland en Qatar (2-0) een Palestijnse armband omdeed. "Dat is vaker hier gezien. De afgelopen week is er een sterke reactie gekomen op de OneLove-campagne", vertelde Helder na het duel.

De OneLove-campagne, die staat voor inclusie en diversiteit, is een idee van voetbalbond KNVB. Het was de bedoeling dat verdediger Virgil van Dijk en aanvoerders van zes andere Europese landen de OneLove-band op het WK zouden dragen. De FIFA dreigde echter met straffen, waardoor de landen er vanaf zagen.

De ophef over het verbieden van de band, is niet goed gevallen in Qatar, merkte Helder, die zelf tijdens het duel een OneLove-speldje droeg in plaats van een OneLove-band. Dat had de KNVB haar ook geadviseerd om de Qatarese autoriteiten niet onnodig te provoceren. "Verder hebben we gewoon met elkaar gesproken. Dat ging op een hele goede manier", aldus Helder.

Bron: ANP