Ga naar de inhoud
2-0

Oranje als groepswinnaar door naar laatste 16 na winst op gastland Qatar

Daley Blind, Memphis Depay en Frenkie de Jong vieren de 2-0. Beeld © ANP / Koen van Weel

Oranje heeft het op het WK voetbal het afsluitende groepsduel tegen Qatar met 2-0 gewonnen. Cody Gakpo maakte in de eerste helft de 1-0, waarna Frenkie de Jong vlak na rust de score verdubbelde. Door de winst tegen het gastland is het Nederlands elftal als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finale. Vanavond wordt bekend tegen welk land Nederland dan speelt.

Met Memphis Depay en Marten de Roon in de basis was Nederland in het begin van de wedstrijd nadrukkelijk op zoek naar een treffer. Na wat speldenprikjes van Oranje en pogingen daartoe van Qatar wist Gakpo het Nederlands elftal op voorsprong te schieten. 

De aanvaller van PSV kreeg de bal aangespeeld van Memphis Depay, ging de combinatie aan met Davy Klaassen en wist vervolgens al dribbelend overeind te blijven: 1-0. Hij is daarmee de eerste Nederlandse speler ooit die in zijn eerste drie WK-wedstrijden wist te scoren.

Qatar geeft zich niet gewonnen

Ondanks de voorsprong voor Nederland bleef Qatar dapper tegenstand bieden. Sterker nog, Nederland moest de laatste 10 minuten voor rust regelmatig ook verdedigend in actie komen.

Zelf kreeg Oranje in die periode weinig tot geen kansen, maar toch was er goed nieuws: Senegal kwam vlak voor rust op voorsprong tegen Ecuador. Met die tussenstand was Nederland zeker van groepswinst.

Sportminister
Lees ook:
Sportminister Conny Helder op tribune zonder OneLove-band, met speldje

Dat Nederland ook vlak na rust weer kon juichen, was te danken aan Frenkie de Jong. De middenvelder die bijna nooit scoort (pas zijn tweede doelpunt in 48 interlands) wist de bal van dichtbij binnen te tikken. Keeper Meshaal Barsham van Qatar redde nog knap op een schot van Depay, maar kon het schot van De Jong niet meer tegenhouden.

Wie dacht dat daarmee het verzet was gebroken, kwam bedrogen uit. Het al uitgeschakelde Qatar bleef aandringen en was uiterst gedreven om het WK in eigen land met een goed resultaat af te sluiten. Nederland zette daar weinig tegenover. De hele wedstrijd was het een vrij tamme vertoning zonder al te veel kansen. 

Hands Gakpo

Toch kon het Nederlands elftal na bijna zeventig minuten opnieuw juichen: Gakpo stuurde invaller Vincent Janssen weg, die niet zelfzuchtig was en de andere invaller Steven Berghuis liet scoren. Maar de scheidsrechter keurde de goal na tussenkomst van de VAR af omdat Gakpo de bal met de hand had beroerd. 

Ondertussen werd er bij de andere wedstrijd in de groep in twee minuten tijd twee keer gescoord: Ecuador kwam op gelijke hoogte tegen Senegal, waardoor ineens de Zuid-Amerikanen weer zouden doorgaan naar de volgende ronde. Die virtuele stand in de groep werd twee minuten later alweer opgeschud, Senegal pakte opnieuw de leiding en hield die ook.

De spelers van Oranje leken het wel te geloven bij de 2-0-stand. Qatar was nog enkele keren dreigend, maar wist doelman Andries Noppert nooit echt te testen. Berghuis schoot in extra tijd nog tegen de kruising.

Mogelijk tegen Iran

Het Nederlands elftal speelt zaterdag om 16.00 uur de volgende wedstrijd in het toernooi. In de achtste finale neemt Oranje het op tegen de nummer twee uit groep B. Op dit moment is dat Iran. In die poule spelen vanavond Iran en de Verenigde Staten tegen elkaar, tegelijkertijd nemen ook Engeland en Wales het tegen elkaar op.