Ga naar de inhoud
WK in Qatar

Dit zijn de verschillende scenario's voor het Nederlands elftal

Hopelijk laat Louis van Gaal (hier met Jeremie Frimpong) heel Nederland vanavond weer juichen. Beeld © ANP

Het Nederlands elftal strijdt vanmiddag om 16.00 uur voor een plek in de achtste finales bij het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal is bij een gelijkspel of overwinning op gastland Qatar zeker van de volgende ronde. Ook een nederlaag hoeft niet per se fataal te zijn.

Als Nederland erin slaagt de achtste finales te halen, wacht komend weekeinde een ontmoeting met Engeland, de Verenigde Staten, Iran of Wales. Dit zijn de verschillende scenario's.

Winst

Als Nederland wint van Qatar dan is het niet alleen zeker van een plek bij de laatste zestien, het zou de kans om groepswinnaar te worden enorm vergroten. Dit is na twee gespeelde wedstrijden de stand in groep A:

    W G V DV DT DS  
1. Nederland 1 1 0 3 1 +2 4
2. Ecuador 1 1 0 3 1 +2 4
3. Senegal 1 0 1 3 3 0 3
4. Qatar 0 0 2 1 5 -4 0

Inderdaad, Nederland en Ecuador staan precies gelijk in punten en ook onze doelsaldo’s zijn gelijk aan elkaar: drie doelpunten voor, eentje tegen. Nederland heeft vandaag op papier de makkelijkste tegenstander, maar zoals een inmiddels welbekend cliché luidt: voetbal wordt gespeeld op gras, niet op papier.

Mochten Nederland en Ecuador de laatste groepswedstrijd nou allebei met dezelfde cijfers winnen, dan blijft de situatie zoals hierboven. Een gelijk aantal punten, zowel evenveel doelpunten voor als tegen en het onderling resultaat (1-1) zou ook al geen uitkomst bieden. Als dat scenario zich voltrekt, staat Nederland er op dit moment het beste voor. Dan wordt namelijk gekeken naar het aantal gele en rode kaarten in de afgelopen drie wedstrijden. Nederland kreeg tot nu toe één gele kaart, Ecuador al drie.

Gelijkspel

Ook als Nederland gelijkspeelt tegen Qatar, zijn we gegarandeerd van de achtste finales. Afhankelijk van het resultaat bij Ecuador - Senegal worden we dan eerste of tweede.

Als Nederland gelijkspeelt en Ecuador óf Senegal wint, dan is de winnaar van die wedstrijd automatisch de groepswinnaar van poule A.

Stel dat ook Ecuador en Senegal gelijkspelen, dan ligt Senegal eruit en telt voor de eindstand tussen Nederland en Ecuador opnieuw het doelsaldo. Degene die de meeste doelpunten heeft gescoord in zijn gelijkspel wordt groepswinnaar. Bij een gelijke eindstand in punten en doelpunten wordt, zoals eerder al gezegd, gekeken naar het aantal gele en rode kaarten.

Verlies

Hoewel we er liever niet aan denken, is er ook nog een scenario mogelijk waarin Nederland verliest van de nummer 42 van de wereldranglijst. Zelfs dan kunnen we nog naar de laatste zestien van het toernooi.

Als Ecuador wint van Senegal, dan gaat Ecuador over Nederland heen, maar blijft Oranje met vier punten tweede in de poule. Senegal blijft steken op drie punten en is uitgeschakeld.

Als Senegal wint van Ecuador, dan is de regerend Afrikaans kampioen alsnog groepswinnaar. Nederland en Ecuador hebben allebei vier punten en op dit moment een gelijk doelsaldo, dus wordt er gekeken naar wie het kleinste verlies heeft geleden. Als dat geen uitkomst biedt, wordt er gekeken naar het totaalaantal gele en rode kaarten.

Als Nederland verliest van Qatar en Ecuador - Senegal eindigt gelijk, dan komt Nederland in punten gelijk met Senegal. Op dit moment heeft Nederland nog een beter doelsaldo (drie doelpunten voor, eentje tegen) dan Senegal (zowel drie doelpunten voor als tegen). Bij een nederlaag met twee doelpunten verschil zal gekeken worden naar het aantal gemaakte doelpunten van Nederland en Senegal. Bij een nederlaag met drie of zelfs meer doelpunten verschil ligt Nederland eruit.

En stel nou dat…

De kans is misschien niet groot, maar er is ook nog een scenario mogelijk waarin geloot wordt tussen Nederland en Ecuador. Op basis van deze acht punten wordt de eindstand in de groepsfase gerangschikt:

 1. Het aantal behaalde punten in alle groepswedstrijden
 2. Doelsaldo
 3. Het aantal gemaakte doelpunten
 4. Het aantal behaalde punten in onderling resultaat
 5. Doelsaldo in onderling resultaat
 6. Het aantal gemaakte doelpunten in de onderlinge resultaten
 7. Fair Play-klassement in alle groepswedstrijden
 • Gele kaart -1
 • Rood na tweemaal geel -3
 • Directe rode kaart -4
 • Gele kaart én directe rode kaart -5

Als Nederland en Ecuador dan nog steeds gelijkstaan, stap 8, zal er worden geloot.