Ga naar de inhoud
WK voetbal

Portugal na zege op Uruguay (2-0) zeker van laatste zestien

Portugal is zeker van een plek bij de laatste zestien op het WK voetbal in Qatar. De Europees kampioen van 2016 won ook zijn tweede groepswedstrijd. In het Lusail-stadion was de ploeg van vedette Cristiano Ronaldo te sterk voor Uruguay: 2-0.

De eerste goal viel na 54 minuten en kwam van de voet van Bruno Fernandes. Ronaldo leek de treffer te claimen, maar de spits bleek de bal niet te hebben geraakt met zijn hoofd. Uruguay kwam in de slotfase nog gevaarlijk dicht bij een treffer, maar doelman Diogo Costa hield het Portugese doel schoon. De tweede goal viel in blessuretijd. Het was opnieuw Fernandes die scoorde. Hij benutte een discutabele strafschop.

Voor tweevoudig wereldkampioen Uruguay dreigt uitschakeling in de groepsfase. De Zuid-Amerikanen staan evenals Zuid-Korea op 1 punt in groep H. Ghana, dat eerder maandag met 3-2 won van de Koreanen, heeft 3 punten.

Veldbestormer
Lees ook:
Veldbestormer met regenboogvlag bij Portugal-Uruguay

Portugal maakte vanaf het eerste fluitsignaal het spel en probeerde met combinaties Uruguay stuk te spelen. Er kwamen amper uitgespeelde kansen uit voort. Ronaldo onderscheidde zich kort na aanvang van het duel met een hoogstandje; hij gaf de bal voor met zijn schouder. Uruguay beperkte zich tot afwachten en loeren op een uitbraak.

In de tweede helft drukte Portugal door na een korte onderbreking. Een toeschouwer rende het veld op met een door de FIFA verboden regenboogvlag en zorgde voor wat consternatie.

De wedstrijd werd hervat nadat de man was opgepakt en de vlag verwijderd. Eerst schoot João Felix nog in het zijnet, maar kort daarna was het wel raak. Beide keren was Bruno Fernandes de maker van het doelpunt.

Pikant weerzien

Uruguay speelt de laatste groepswedstrijd vrijdag tegen Ghana. De Ghanezen zullen gebrand zijn op een goed resultaat met de pijnlijke uitschakeling van 2010 nog in het geheugen.

Tijdens dat WK verloor Ghana na strafschoppen tegen Uruguay nadat Luis Suárez in de laatste minuut van de verlenging een doelpunt voorkwam met zijn hand. De aanvaller kreeg rood en een penalty tegen. Ghana miste die strafschop en verloor vervolgens ook nog de strafschoppenserie waardoor Uruguay het in de halve finale opnam tegen Nederland.

Bron: RTL Nieuws / ANP