Ga naar de inhoud
Gelijk met Ecuador

Aantal kaarten mogelijk bepalend voor groepswinst Oranje

Het aantal behaalde gele en rode kaarten geeft mogelijk de doorslag welk land op het WK als eerste eindigt in groep A. Het Nederlands elftal en Ecuador staan na twee speelronden precies gelijk.

Als beide landen morgen tijdens de derde en laatste speelronde met dezelfde cijfers winnen of gelijkspelen, gaat het land met de minste behaalde kaarten in de poulefase als nummer 1 naar de achtste finales en het land met de meeste kaarten als nummer 2.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Champions League wordt bij het WK bij een gelijk aantal punten eerst gekeken naar het doelsaldo in plaats van het onderlinge resultaat. Als ook het doelsaldo gelijk is, geeft het aantal gemaakte doelpunten de doorslag.

Oranje
Lees ook:
Oranje treft tegen Qatar met scheidsrechter Gassama oude bekende

Pas daarna gaat het om het onderlinge resultaat. Als dat allemaal gelijk is, kijkt de FIFA naar het fairplay-klassement (aantal gele en rode kaarten). Mocht ook dat gelijk zijn, dan wordt geloot wie groepswinnaar wordt en wie tweede.

Nederland won met 2-0 van Senegal en Ecuador versloeg Qatar met dezelfde cijfers. Oranje tegen Ecuador eindigde onbeslist (1-1). Als de ploeg van bondscoach Louis van Gaal morgen bijvoorbeeld met 1-0 van Qatar wint en Ecuador verslaat Senegal met 1-0, treedt het fairplay-klassement in werking.

De Ligt

Oranje ontving in de eerste twee groepswedstrijden één gele kaart, voor Matthijs de Ligt. Ecuador staat op drie keer geel, twee voor Jhegson Méndez en eentje voor Moisés Caicedo.

Bij het WK van 2018 ging Japan door naar de achtste finales op basis van het fairplay-klassement. De Aziaten eindigden qua punten, doelsaldo en gemaakte goals precies gelijk met Senegal, maar ontvingen minder kaarten.

Het Nederlands elftal is bij een gelijkspel zeker van een plek bij de laatste zestien op het WK.