Ga naar de inhoud
'Voetbal verbindt'

Politiek telt niet voor bondscoach VS in beladen WK-duel met Iran

Voor de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter zijn de politieke aspecten totaal niet van belang in het beladen duel met Iran op het WK voetbal. De Verenigde Staten en Iran treffen elkaar morgenavond in Doha, met als inzet een plek in de achtste finales.

"Het wordt een enorm belangrijk duel. Niet omdat het over politiek gaat, maar omdat beide ploegen door willen gaan in het toernooi", zegt Berhalter.

'Voetbal verbindt'

De 49-jarige Amerikaan, die in Nederland voetbalde bij PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en SC Cambuur, benadrukt in de aanloop naar de veelbesproken confrontatie de sportieve belangen. "Ik heb in heel wat landen gespeeld en getraind. Je leert dan zoveel mensen kennen. Voetbal verbindt. Het gaat nu dan ook niet om politieke zaken, maar om de sportieve belangen. Dit wordt een soort knock-outduel: winnen of naar huis gaan."

Iraanse
Lees ook
Iraanse bondscoach woest na uitspraken analist Klinsmann

De Amerikaanse voetballers hebben in groep B na twee wedstrijden 2 punten, na remises tegen Wales (1-1) en Engeland (0-0). Iran begon het WK met een zware nederlaag tegen de Engelsen (2-6), maar won daarna met 2-0 van Wales. De Amerikanen moeten winnen om de achtste finales te halen, voor Iran volstaat waarschijnlijk een gelijkspel.

Gespannen

Op politiek vlak zijn de relaties tussen de VS en Iran al geruime tijd gespannen. De Amerikaanse president Joe Biden besloot vorige maand om Iran economische straffen op te leggen, vanwege de manier waarop de Iraanse overheid omgaat met de protesten in het land.

De VS en Iran troffen elkaar in 1998 ook in de groepsfase van het WK. Toen wonnen de Iraniërs met 2-1. Beide landen werden in de poulefase uitgeschakeld.

Bekijk ook: 'Geen galg houdt ons tegen', mogelijk doodstraf voor rapper in Iran

02:38
Iran zet sinds kort de doodstraf in om de protesten in het land te stoppen. Inmiddels zijn vijf mannen veroordeeld tot de doodstraf.